1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πιθανές αιτίες εμφάνισης λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021, 20:02

Τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν την προστασία του σώματος έναντι ξένων σωμάτων, μικροβίων και λοιμωδών νοσημάτων. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα παράγονται και φυλάσσονται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως είναι ο θύμος αδένας, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες και ο μυελός των οστών. Τα υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων είναι ενδεικτικά της προσπάθειας του οργανισμού να αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες στα ούρα θα πρέπει να εντοπίζονται πολύ χαμηλά  επίπεδα λευκοκυττάρων ή καθόλου. Οι συνήθεις αιτίες εμφάνισης λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα είναι : 

1.Λοιμωξη του ουροποιητικού: Συμβαίνει όταν βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στου ουρητήρες και τα νεφρά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

2 Νεφρολιθίαση: Ένα υψηλός αριθμός λευκοκυττάρων μπορεί να είναι ενδεικτικός νεφρολιθίασης. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος, ναυτία, έμετος , πυρετός και ρίγη. Εάν οι λίθοι φτάσουν μέχρι τους ουρητήρες ενδέχεται να εμποδίσουν τη ροη των ουρών με αποτέλεσμα τη συλλογή βακτηρίων και την ανάπτυξη λοίμωξης. 

3. Λοίμωξη των νεφρών: Συνήθως βακτήρια από άλλα μέρη του σώματος φτάνουν στους νεφρούς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης νεφρικής λοίμωξης αυξάνεται όταν το άτομο έχει αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό ή χρησιμοποιεί ουροκαθετήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, 

4.  Η ύπαρξη  κάποιας απόφραξης εντός του ουροποιητικού συστήματος σαν αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, όγκου , ξένου σώματος ή νεφρολιθίασης. Η απόφραξη αυτή μπορεί επίσης να έχει σαν αποτέλεσμα την υδρονέφρωση και  την αιματουρία. 

5. Η συγκράτηση των ούρων  μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ουροδόχο κύστη και να δυσχεράνει τη κένωση της. Εάν τα ούρα συγκεντρωθούν στη κύστη για μεγάλο διάστημα ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων και η εμφάνιση λοίμωξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των λευκοκύτταρων στα ούρα. 

Λιγότερο συχνά μπορεί να παρατηρηθούν αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα στην περίπτωση κάποιων καρκίνων, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, κάποιων νοσημάτων του αίματος όπως είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και εξαιτίας της λήψης κάποιων αναλγητικών. 

Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημεία της ύπαρξης αυξημένων επιπέδων λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα είναι η έντονη οσμή τους και η θολή τους όψη. Επίσης μπορεί να παρατηρείται συχνοουρία, καθώς και αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, πόνο στη μέση και στη λεκάνη, ναυτία και έμετο καθώς και επώδυνη σεξουαλική επαφή. 

Συνήθως η διάγνωση τίθεται με μια γενική ούρων αλλά υπάρχουν  και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο ειδικός προκειμένου να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται ο ασθενής να χρειαστεί νοσηλεία. 

Τέλος, κάποιες αλλαγές στο τρόπο ζωής ενδέχεται να μειώσουν τα συμπτώματα λοιμώξεων και νοσημάτων που προκαλούν την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται κυρίως η κατανάλωση περισσότερου νερού, η μη συγκράτηση των ούρων και η επίσκεψη στην τουαλέτα όποτε αυτό είναι επιθυμητό.

www.andrologia.gr



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα