1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν | Συνταγές


[*]

Ένα εύκολο ογκρατέν με πατάτες με λίγα υλικά. Το απόλυτο πιάτο για το απολαύσετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό στο οικογενειακό, επίσημο τραπέζι ή στο μπουφέ σας. Μια συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για να αξιοποιήσετε τα τυριά που σας έμειναν και να φτιάξετε υπέροχες πατάτες ογκρατέν με σκόρδο και κίτρινα τυριά. Δοκιμάστε τες!!!

Υλικά συνταγής

  • 2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 700 γρ. (περίπου 4 μέτριες ή 5 μεγάλες) πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες με “μαντολίνο”
  • αλάτι πιπέρι 
  • 1 ½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 ¾ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή ανάμικτη με πικάντικη γραβιέρα ή κίτρινα τυριά που λιώνουν
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε με τις 2 κ.σ. μαλακωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό πυρέξ με διάμετρο βάσης 22 εκ. ή αντίστοιχο ορθογώνιο ή οβάλ. 
  2. Ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρα φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να καραμελώσει. Το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. [*]
  3. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο για να έχουν ομοιόμορφο πιάτο. Τις τοποθετείτε σε μπολ, τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και το θυμάρι και τις ανακατεύετε καλά. Στρώνετε μια στρώση με πατάτες, σε ένα ενιαίο στρώμα στη βάση του βουτυρωμένου πυρέξ, φροντίζοντας η μια να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη στην άκρη της. 
  4. Σε ένα μπολ βάζετε το 1 φλ. τριμμένο τυρί, το σκόρδο και το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα ανακατεύετε καλά και πασπαλίζετε το 1/3 της ποσότητας πάνω από τη στρώση με τις πατάτες. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με άλλες 2 στρώσεις, πατάτες, 1/3 τυριού και τελειώνετε με μια τελευταία (4η) στρώση πατάτας.
  5. Σε ένα μπολ βάζετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος, ρίχνετε λίγο αλάτι αν τα τυριά σας δεν είναι πολύ αλμυρά, ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τις πατάτες ομοιόμορφα. Από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο ¾ φλ. τριμμένου τυριού.
  6. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 30 λ . Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λ περίπου ανάλογα με πόσες στρώσεις πατάτας έχετε βάλει στο ταψί και πόσο χοντρές κόψατε τις φέτες.

[*] Σημείωση: Aν θέλετε να παραλείψετε το στάδιο σοταρίσματος του κρεμμυδιού, τότε ψιλοκόψτε σε πολύ μικρά κομματάκια το κρεμμύδι, αναμίξτε το με το τυρί ως έχει, ωμό, και συνεχίζετε τη διαδικασία.

Tip: Ένα φαγητό με ευελιξία υλικών. Μπορείτε προαιρετικά, να βάλετε στο φαγητό σας και μανιτάρια σε φέτες σοταρισμένα μαζί με το κρεμμύδι, να βάλετε πιο πολύ κρεμμύδι ή σκόρδο, ή και μεγαλύτερη ποσότητα τυριών επιλογής σας. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα