1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, 22:45

Η χρονική διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, από ζευγάρι σε ζευγάρι, από επαφή σε επαφή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προτιμήσεις των δύο συντρόφων και το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική εμπειρία. 

Κάθε άτομο έχει τον δικό ορισμό για το σεξ. Για κάποιον μπορεί το σεξ να είναι μόνο η διεισδυτική συνουσία ενώ άλλος να συμπεριλαμβάνει τόσο τα προκαταρτικά όσο και την επαφή μετά τον οργασμό. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο όχι μόνο να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με τη μέση διάρκεια του σεξ αλλά και να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες έστω και μέσω αυτοαναφορών. Είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο ένα άτομο να ψεύδεται ως προς τη διάρκεια των σεξουαλικών του επαφών υπό την πίεση των κοινωνικών προσδοκιών, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στην διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και στη διάρκεια που τα άτομα θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχει. Ορισμένες μελέτες ωστόσο δείχνουν  ότι η συνουσία συνήθως διαρκεί κατά μέσο όρο λιγότερο χρόνο από αυτό που χρειάζεται μια γυναίκα για να φτάσει σε οργασμό. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής περιλαμβάνονται: 

  • Η αντίληψη του τι είναι σεξουαλική επαφή. Κάποια άτομα  αναγνωρίζουν κάθε σεξουαλικό ερεθισμό ως σεξουαλική επαφή. Σε γενικές γραμμές όσο πιο ευρύ ορισμό δίνει κανείς στο σεξ τόσο περισσότερο θεωρεί ότι διαρκεί..
  • Οι σεξουαλικές πρακτικές του ζευγαριού, οι κανόνες της σεξουαλικής σχέσης και οι στόχοι των δυο συντρόφων αναφορικά με τη σεξουαλική τους ικανοποίηση επηρεάζουν σημαντικά τη διάρκεια της επαφής.
  • Εξωτερικοί περιορισμοί: Για παράδειγμα στην περίπτωση των νέων γονέων συνήθως η επαφή είναι σύντομη όταν το μωρό κοιμάται . Συχνά είναι καλό οι δυο σύντροφοι να ζητούν  βοήθεια με το παιδί ώστε να αφιερώσουν εάν θέλουν περισσότερο χρόνο στη μεταξύ τους οικειότητα και σεξουαλική ικανοποίηση.  
  • Ο σεξουαλικός προσανατολισμός: Μια μελέτη του 2014 βρήκε ότι οι γυναίκες στα ομόφυλα ζευγάρια  έχουν σεξουαλικές επαφές που διαρκούν περισσότερο σε σύγκριση με τις επαφές αλλού τύπου ζευγαριών. 
  • Η σεξουαλική λειτουργία και η γενική υγεία: Ο πόνος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το σεξ και η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι δυο παραδείγματα σεξουαλικών διαταραχών που μειώνουν τη διάρκεια του σεξ. 
  • Ηλικία: Η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με τη γενική υγεία και την αντοχή. 
  • Πολιτισμικοί παράγοντες: Μια πολυπολιτισμική μελέτη που διεξήχθη το 2005 βρήκε ότι τα ζευγάρια στην Τουρκία είχαν τη μικρότερη μέση διάρκεια σεξουαλική επαφής που έφτανε τα 3.7 λεπτά. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό οφείλεται στις πολιτισμικές νόρμες όσο και τον πολύ κλειστό ορισμό της σεξουαλικής πράξης.

.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ούτε καθορισμένο εύρος φυσιολογικής διάρκειας. Οι δύο σύντροφοι είναι σημαντικό να κτίσουν μα αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία και να επικεντρώνονται στο να προσφέρουν σεξουαλική ικανοποίηση ο ένας στον άλλο.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, 22:48



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα