1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Παλαμίδα πλακί στο φούρνο | Συνταγή


Εκτέλεση

Η παλαμίδα έχει γεύση πλούσια και είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια. Για να κάνουμε την παλαμίδα πλακί στο φούρνο, πρώτα θα την κόψουμε σε μερίδες και μετά θα την καθαρίζουμε. Δηλαδή, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.

Τότε αφού κόψουμε την παλαμίδα σε φέτες, την πλένουμε πολύ καλά να φύγει τελείως το αίμα από το κεντρικό κόκκαλο στη μέση της φέτας.

Το κεφάλι το καθαρίζουμε εξωτερικά με μαχαίρι. Έχει μια σκληρή φλούδα που την τραβάμε και φεύγει.

Βάζουμε τα μουρέλα παλαμίδας αφού τα πλύνουμε πολύ καλά, σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ταψάκι και αλατίζουμε και από τις δυο πλευρές το ψάρι. Αφήνουμε την παλαμίδα στο ψυγείο μέχρι να την ψήσουμε.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το μαϊντανό και τα σκόρδα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 15΄ στους 200 °C στον αέρα, να αρχίσει να βράζει η σάλτσα.

Προσθέτουμε την παλαμίδα και τη βάζουμε μέσα στη σάλτσα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ μέχρι να ψηθεί η παλαμίδα και η σάλτσα να μελώσει και να μείνει σχεδόν με το λάδι της.

Η παλαμίδα είναι έτοιμη όταν τραβάμε το κόκαλο και ξεκολλάει εύκολα από το φιλέτο της.

Σερβίρουμε την παλαμίδα πλακί, ζεστή με φρέσκο ψωμί.

Μυστικά για την παλαμίδα πλακί

-Η παλαμίδα έχει αρκετά λιπαρά γι αυτό και μπορεί να συντηρηθεί στο σουρωτήρι για 2 ημέρες αφού την αλατίσουμε, σκεπασμένη όμως με βρεγμένη πετσέτα.

-Όπως όλα τα ψάρια, δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο γιατί στεγνώνει, ξεραίνεται και σκληραίνει.

-Την ίδια συνταγή μπορούμε να κάνουμε και με δυο παλαμίδες αν δεν βρούμε 1 μεγάλη.

-Αν δε βρείτε παλαμίδα, η ίδια συνταγή γίνεται με ρύκι ή τονάκι.

-Η παλαμίδα γίνεται επίσης σαλάτα, όπως φτιάχνουμε την τονοσαλάτα. Βράζουμε δηλαδή τη φρέσκια παλαμίδα, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεκοκκαλίζουμε. Προσθέτουμε μπόλικο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αρκετό ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λεμόνι. Ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει. Τη σερβίρουμε με βραστή πατάτα ή μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο όταν σερβίρουμε.

-Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τη σάλτσα πλακί σύβραση στο τηγάνι. Αφού σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι. Μετά θα προσθέσετε τη ντομάτα και θα αφήσετε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 10′ να μελώσει. Θα βάλετε την παλαμίδα σε φέτες στο ταψί και θα περιχύνετε με τη σάλτσα. Ψήστε για περίπου 15′ μέχρι να ψηθούν οι φέτες παλαμίδας.

-Η παλαμίδα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ψάρια δεν καθαρίζεται και μετά κόβεται. Πρώτα την κόβουμε σε φέτες «μουρέλα» και μετά την καθαρίζουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αίμα από το κεντρικό κόκαλο της φέτας.

-Μπορούμε να βάλουμε και λεπτές φέτες πατάτας στο ταψί, αλλά χρειάζεται παραπάνω χρόνο ψησίματος μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τις πατάτες με τα λαχανικά και το λάδι στο ταψί. Αν οι ντομάτες είναι φρέσκες δεν χρειάζεται νερό στο ταψί. Τα ψήνουμε να μαλακώσει η πατάτα και στο τέλος προσθέτουμε το ψάρι και ψήνουμε για 15′.

-Για να κόβεται σε ωραίες φέτες η παλαμίδα, αφήστε τη στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει να παγώσει και να κοπεί εύκολα σε μουρέλα -φέτες.

-Η παλαμίδα πλακί μπορεί και να ψηθεί ολόκληρη. Αφού καθαρίσουμε το ψάρι το αλατίζουμε μέσα κι έξω. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί και κρατάμε λίγη ντομάτα. Ακουμπάμε το ολόκληρο ψάρι στα λαχανικά. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες πατάτες σε φέτες. Καλύπτουμε την παλαμίδα με ψιλοκομμένη ντομάτα. Περιχύνουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 50′ το ολόκληρο ψάρι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

-Το καλοκαίρι φτιάχνουμε την παλαμίδα με φρέσκια ντομάτα και το χειμώνα με ντοματάκια κον κασέ εμπορίου.

Αν σας άρεσε η παλαμίδα πλακί στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω παραδοσιακή συνταγή

Γούνα Πάρου


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα