1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πέντε κοινά σημεία που έχουν οι επιτυχημένες δίαιτες


Πολλές δοκιμασμένες δίαιτες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και υγιεινές, όπως η μεσογειακή δίαιτα, η paleo δίαιτα, η δίαιτα με τρόφιμα ολικής άλεσης…

Όλες οι επιτυχημένες δίαιτες μοιράζονται κάποιες σημαντικές ομοιότητες.

Ας δούμε, λοιπόν, τα πέντε κοινά σημεία τους.

1. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη

Η πρόσθετη ζάχαρη είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά στοιχεία της μοντέρνας διατροφής. Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης την ενέργειά σας, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών- για να αναφέρουμε μόνο μερικά αρνητικά. Με τη διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία σας και να αισθανθείτε καλύτερα από ό,τι γνωρίζατε ότι είναι εφικτό.

2. Αποκλείουν τους «κακούς» υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να σταματήσει να τρώει υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ανακρίβεια, αφού δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Υπάρχουν οι «καλοί» και οι «κακοί» υδατάνθρακες, με τους πρώτους μάλιστα να είναι εξαιρετικά επωφελείς για τον οργανισμό μας. Όταν κάνουμε λόγο για «κακούς» υδατάνθρακες, εννοούμε τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια, τα πατατάκια.

3. Αποκλείουν τα trans λιπαρά

Τα trans αποτελούν την πιο επιβλαβή κατηγορία λιπαρών, αφού προκαλούν όχι μόνο αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της «καλής» (HDL). Ακόμα, τα trans λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης. Οι κυριότερες πηγές trans λιπαρών είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food κ.λπ.

4. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα φρούτα (σμέουρα, αχλάδια, μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, φράουλες), τα λαχανικά (αγκινάρα, αρακάς, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών), οι ξηροί καρποί (φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα), τα όσπρια (μαύρα φασόλια, φακές, φάβα) και τα τρόφιμα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βασικό κομμάτι ενός επιτυχημένου διατροφικού προγράμματος. Οι φυτικές ίνες, εκτός από εξαιρετικά ευεργετικές για τον οργανισμό σας, είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα σας, καθώς επιφέρουν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού και δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), οδηγώντας τη στο να αποβληθεί χωρίς να συσσωρευτεί στον οργανισμό σας.

5. Εστιάζουν στις τροφές και όχι στις θερμίδες

Οι θερμίδες δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο μιας τροφής, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η διατροφική της άξια και η ποιότητά της. Για παράδειγμα, διαφορετικά θα διαχειριστεί ο οργανισμός σας 200 θερμίδες που προέρχονται από λαχανικά και διαφορετικά 200 θερμίδες που προέρχονται από πατατάκια. Όπως ξέρετε, δε σας προσφέρουν όλες οι τροφές τα ίδια οφέλη και σκοπός σας πρέπει να είναι να τρέφεστε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά μπορείτε, έτσι ώστε να προσφέρετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για λειτουργεί σωστά.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα