1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει την πιθανότητα εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 21:23

Τα άτομα με ενεργό υπερθυρεοειδισμό είναι πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ανασκόπησης και μετά ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Οι επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στη σεξουαλική ιατρική θα πρέπει να γνωρίζουν αυτή τη σχέση και να ελέγχουν για υπερθυρεοειδισμό, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο, σε ασθενείς που ζητούν βοήθεια για σεξουαλικά προβλήματα. 

Ο υπερθυρεοειδισμός, η όπως αλλιώς ενίοτε αποκαλείται ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει σημαντικά μεγάλες ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών. Ο έκδηλος υπερθυρεοειδισμός θεωρείται σοβαρότερος του υποκλινικού. 

Η προηγούμενη σχετική έρευνα εχει δείξει ότι ο έκδηλος υπερθυρεοειδισμός εχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλικότητα. Για παράδειγμα, οι άνδρες με υπερθυρεοειδισμό ενδέχεται  να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό εμφανίζονται συχνά κολπική ξηρότητα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η νέα μελέτη  συγκέντρωσε τα ευρήματα των σχετικών ερευνών για καλύτερη κατανόηση της επίδρασης του υπερθυρεοειδισμού στη σεξουαλική υγεία. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν 7 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 323,257 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι  7,741 είχαν έκδηλο υπερθυρεοειδισμό. Στις 4 μελέτες συμμετείχαν άνδρες και σε τρεις γυναίκες. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε Τουρκία, Ιταλία, Κίνα και Πολωνία.  

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι άνδρες με υπερθυρεοειδισμό είχαν 2.59 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν υπερθυρεοειδισμό. Ο αντίστοιχος κίνδυνος στις γυναίκες ήταν 2,51 φορές μεγαλύτερος. 

Στις μελέτες όπου συμμετείχαν γυναίκες χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο  FSFI (Δείκτης γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας, η ανάλυση του οποίου έδειξε ότι οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό είχαν συνολικά χαμηλότερες βαθμολογίες από τις γυναίκες της ομάδας έλεγχου. Σημειώθηκαν επίσης χαμηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες της σεξουαλικής διέγερσης, της λίπανσης του κόλπου, του οργασμού και της ικανοποίησης. 

Γιατί όμως ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία; Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι σύμφωνα με τους ερευνητές. Είναι ωστόσο πιθανό τα ορμονικά ζητήματα να παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό συχνά αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη τα οποία συμβάλουν στην εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της περεταίρω έρευνας.

www.andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 21:24



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα