1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ο ρόλος των ορμονών στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, 15:26

Η εγκυμοσύνη ξεκινά τη στιγμή που ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας. Μετά την εμφύτευση ξεκινά η ανάπτυξη του πλακούντα ο οποίος αρχίζει αμέσως να παράγει ορμόνες όπως η προγεστερόνη, η ρελαξίνη και η ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροφίνη (hCG).

Τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης προκαλώντας την πάχυνση του τράχηλου της μήτρας και σχηματίζοντας την τραχηλική βλέννη.

Η παραγωγή της ρελαξίνης προλαμβάνει τις συσπάσεις της μήτρας μέχρι την ολοκλήρωση της κύησης και στη συνέχεια βοηθάει στη χαλάρωση των αρθρώσεων και των συνδέσμων της πυέλου προκειμένω να διευκολυνθεί ο τοκετός. 

Τα αυξημένα επίπεδα  hCG στο σώμα ενεργοποιούν περεταίρω παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης που οδηγούν στα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως είναι η ναυτία ο εμετός και η συχνή ανάγκη για ούρηση. 

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης συνεχίζουν να αυξάνουν κατά τη διάρκεια του δευτέρου τρίμηνου της κύησης. Στη φάση αυτή τα κύτταρα του πλακούντα αρχίζουν να παράγουν το πλακουντιακό γαλακτογόνο (HPL). Το  HPL ρυθμίζει τον μεταβολισμό της γυναίκας και βοηθά τη θρέψη του αναπτυσσομένου εμβρύου.

Τα επίπεδα ορμονών μειώνονται όταν μια εγκυμοσύνη φτάνει στο τέλος της και σταδιακά φτάνουν στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα. Όταν η γυναίκα θηλάζει είναι πιθανό να έχει χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα της γεγονός που ενδέχεται να αναστέλλει την ωορρηξία..

Η εμμηνόπαυση λαμβάνει χωρά όταν μια γυναίκα δεν έχει πια εμμηνορρυσία  και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος. Στις ΗΠΑ η μέση ηλικία στην οποία μια γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση ειναι τα 52 έτη. 

Η περιεμμηνόπαυση αναφέρεται στην μεταβατική περίοδο που οδηγεί τελικά στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών ενδέχεται να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων όπως:

  • μη τακτικές περιόδους
  • εξάψεις
  • δυσκολίες στον ύπνο
  • αλλαγές στη διάθεση
  • κολπική ξηρότητα

Σύμφωνα με τους ειδικούς η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος κρατά συνήθως γύρω στα 4 χρόνια, αλλά μπορεί η διάρκεια της να κυμαίνεται από 2 έως 8 χρόνια. 

Μια γυναίκα μπαίνει σε εμμηνόπαυση όταν  η περίοδός της δεν έχει έρθει  για έναν ολόκληρο χρόνο. Μετά την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες θα παράγουν πολύ μικρά αλλά σταθερά ποσά οιστρογόνων και προγεστερόνης,

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων ενδέχεται να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή και να προκαλέσουν απώλεια της οστικής πυκνότητας που οδηγεί σε οστεοπόρωση. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού.

Είναι σημαντικό η γυναίκα να γνωρίζει το ρόλο των ορμονών σε αυτές τις δύο σημαντικές φάσεις της ζωής της ώστε να είναι προετοιμασμένη, να αντιμετωπίζει τα όποια συμπτώματα με ψυχραιμία και να ζητά την κατανόηση και υποστήριξη του συντρόφου και όπου χρειάζεται την καθοδήγηση του ειδικού. 

. andrologia.gr

 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα