1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ο προορατικός όσιος Ιωσήφ και ο ποδοσφαιριστής που πήγε στο Όρος με τους υποψήφιους μοναχούς!

Ο προορατικός όσιος Ιωσήφ και ο ποδοσφαιριστής που πήγε στο Όρος με τους υποψήφιους μοναχούς!

Ο όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής (1898-1959) με την συνοδεία του.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Διηγήθηκε ο παπα-Αρτέμιος, παλαιός Κωνσταμονίτης:
Κατάγομαι από τον Βόλο και στον κόσμο ήμουν ποδοσφαιριστής. Μου είπαν τρεις γνωστοί μου ότι θα πήγαιναν στο Άγιον Όρος να γίνουν μοναχοί. Πήγα και εγώ μαζί τους να επισκεφτώ το Άγιον Όρος.
Διερωτώμουν αν και σήμερα υπάρχουν Άγιοι. Ήμουν περίεργος να δω πώς είναι οι Άγιοι. Ακούσαμε για τον γερω-Ιωσήφ [ο νυν όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής].

Τον επισκεφτήκαμε και του πήγαμε ευλογίες. Δεν μας είπε τίποτε. Όλη τή νύχτα έκανε αγρυπνία με προσευχή. Το πρωί μας φίλεψε και στο τέλος μας είπε να μαζέψουμε τα ψίχουλα, να ρίξουμε νερό και να τα πιούμε, διότι με δυσκολία ανέβαιναν εκεί πάνω τα τρόφιμα.

Έπειτα είπε σε μένα ότι θα μείνω για καλόγερος. Στους άλλους τρεις που είχαν λογισμό να καλογερέψουν, είπε ότι θα γύριζαν στον κόσμο.

Σκέφτηκε για λίγο, αν θα μπορούσα να μείνω μαζί τους, και για να με δοκιμάση στην υπακοή μου είπε να πάρω τον κουβά, να βγάζω νερό από την στέρνα και να το χύνω στα βράχια.

Αφού έβγαλα μερικούς κουβάδες, ύστερα σκέφτηκα ότι, αν αδειάσω ολόκληρη τη στέρνα, πού θα βρουν νερό να πίνουν, και είπα τον λογισμό μου στον Γέροντα.
Μου είπε: “Ψαράκια, ψαράκια”.

Δηλαδή δεν κάνω για την έρημο, αλλά για Κοινόβιο, όπου τρώνε ψάρια.

Συνέβησαν όλα όπως τα προείπε ο Γέροντας.

Οι τρεις φίλοι μου που είχαν έρθει να μονάσουν επέστρεψαν στον κόσμο και εγώ που ήρθα σαν επισκέπτης κοινοβίασα στην Κωνσταμονίτου. Εκεί ήταν λίγοι πατέρες και εγώ βοηθούσα. Είχα στην ζώνη μου κλειδιά πολλά, έκανα επτά διακονήματα.

 

Από το βιβλίο, «Από την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση», Άγιον Όρος 2011.

 

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα