1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ο άνδρας και η κατάθλιψη 


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021, 20:34

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τα σημεία και τα συμπτώματα όμως μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Αν και το προεξάρχον σύμπτωμα της κατάθλιψης για πολλούς είναι συχνά ένα αίσθημα θλίψης, οι άνδρες έχουν την τάση να εκδηλώνουν πιο συχνά θύμο, επιθετικότητα και κακοποιητικές συμπεριφορές. 

Εξαιτίας των διαφορετικών συμπτωμάτων και ακριβώς επειδή οι άνδρες είναι συνήθως λιγότερο πιθανό να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει και να ζητήσουν θεραπεία, η κατάθλιψη συνήθως υποδιαγιγνώσκεται στον ανδρικό πληθυσμό. 

Ωστόσο η κατάθλιψη είναι συχνή στους άνδρες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία  το 9% των ανδρών στις ΗΠΑ υποφέρουν από άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα σε καθημερινή βάση και το 30.6% των ανδρών βιώνουν μια καταθλιπτική περίοδο κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τις σκέψεις ενός ατόμου, τα συναισθήματα του, το σώμα του και τη συμπεριφορά του. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι συχνότερη στις γυναίκες αλλά θα πρέπει να τονιστεί πρώτον το ενδεχόμενο του μεγάλου βαθμού υποδιάγνωσης στους άνδρες και δεύτερον ότι ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από απόπειρα αυτοκτονίας είναι 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών. Η κατάθλιψη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αυτοκτονία.  

Η κατανόηση του πώς τα καταθλιπτικά συναισθήματα  διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη στους ίδιους ή και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η αναγνώριση της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία της. 

Καταρχάς τα συμπεριφορικά συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, η χρήση αλκοόλ και ουσιών  είναι συχνότερη στους άνδρες με κατάθλιψη παρά στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να εκφράζουν επιθετικότητα, θυμό καθώς και να επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες με  κατάθλιψη εμφανίζουν τις παρακάτω συμπεριφορικές αλλαγές:

  • Πίνουν περισσότερο ή κάνουν χρήση ουσιών.
  • Αποφεύγουν οικογενειακές ή κοινωνικές καταστάσεις. 
  • Εργάζονται εμμονικά χωρίς διαλείμματα.
  • Δυσκολεύονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην οικογένεια και την εργασία. 
  • Γίνονται περισσότερο ελεγκτικοί ή κακοποιητικοί στις σχέσεις τους. 
  • Ενδίδουν σε επικίνδυνες και παρορμητικές συμπεριφορές όπως είναι το μη ασφαλές σεξ. 
  • Κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Υπάρχει η θεωρία ότι οι συμπεριφορικές αυτές αλλαγές συμβαίνουν ως ένας τρόπος κάλυψης της κατάθλιψης, σύμφωνα με τα στερεότυπα περί αρρενωπότητας. Η προσπάθεια κάλυψης της κατάθλιψης μπορεί όμως να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. 

Οι άνδρες με κατάθλιψη ενδέχεται επίσης να χάσουν το ενδιαφέρον για τα χόμπι τους και τις αγαπημένες τους δραστηριότητες ή να νιώθουν λιγότερο κινητοποιημένοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Η κατάθλιψη τέλος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ορμή κι επίδοση του άνδρα. 

Κάποιοι άνδρες  είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν τα σωματικά τους συμπτώματα σε σχέση με τις αλλαγές της διάθεσης. Επίσης ενώ το προεξάρχον συναίσθημα στις γυναίκες είναι η θλίψη, στους άνδρες είναι ο θυμός, η ματαίωση και η επιθετικότητα. 

Τα σωματικά συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνουν οι καταθλιπτικοί άνδρες είναι οι πονοκέφαλοι, το σφίξιμο στο στήθος, ο πόνος στις αρθρώσεις, τα πεπτικά προβλήματα, η κόπωση, τα προβλήματα στον ύπνο, η ευερεθιστότητα, οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής και οι μη ηθελημένες αλλαγές βάρους. Κάποια από τα σωματικά συμπτώματα οφείλονται σε αλλαγές στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Κάποια μονοπάτια του εγκεφάλου συνδέουν την κατάθλιψη με τον πόνο.

Συχνά μάλιστα ακόμα και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παραμονεύσουν τα σωματικά συμπτώματα και τελικά να μη θέσουν τη διάγνωση της κατάθλιψης. Συχνά επίσης παρερμηνεύονται και τα συμπεριφορικά ή συναισθηματικά σημεία κατάθλιψης, ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. 

Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας παρατηρήσει τις σωματικές, συναισθηματικές ή συμπεριφορικές αλλαγές που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Η έγκαιρη  διάγνωση της κατάθλιψης και η χορήγηση θεραπείας θα βοηθήσουν τον άνδρα να νιώσει καλύτερα και να ανακτήσει την ποιότητα ζωής του. Τονίζεται μάλιστα ότι από τη στιγμή που η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, είναι μείζονος σημασίας ο άνδρας να λάβει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.  

Πηγή: andrologia.gr



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα