1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ο Άγιος Νεοματρυς Αχμέτ ο Κάλφας 3 Μαΐου 1682


Ο Άγιος Νεοματρυς Αχμέτ ο Κάλφας 3 Μαΐου 1682

agios-ahmetΟ Άγιος αυτός ήταν στην καταγωγή Τούρκος, όπως φανερώνει το όνομά του. Από κάποιο ρωσοτουρκικό πόλεμο είχε πάρει δυο Ρωσίδες σκλάβες, μια νεώτερη και μια ηλικιωμένη, από τις οποίες είχε την νεώτερη ως σύζυγό του. Την άφηνε όμως να πηγαίνει στην Εκκλησία. Όταν επέστρεφε ωστόσο από την Εκκλησία , εκείνος παρατηρούσε ότι το στόμα της ευωδίαζε και τη ρωτούσε τί τρώει στην Εκκλησία και μυρίζει τόσο ωραία το στόμα της. Εκείνη απαντούσε πως ο ιερέας της δίνει ένα κομμάτι ψωμί ( αντίδωρο) και ότι πίνει νερό αγιασμένο ( αγιασμό).

Ο Αχμέτ ζήτησε τότε από ένα ιερέα να πάει στην Εκκλησία σε ώρα λειτουργίας να δει τί κάνουν οι Χριστιανοί.

Συνέπεσε λοιπόν ,την ημέρα που πήγε στην Εκκλησία,να λειτουργεί ο Πατριάρχης. Κάθε φορά που ο Πατριάρχης ευλογούσε, έβγαιναν από τον Σταυρό και το χέρι του ακτίνες φωτός, οι οποίες πήγαιναν από μια στο κεφάλι κάθε χριστιανού εκτός από το δικό του. Μετά από αυτό το γεγονός κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε κρυφά και ζούσε ως κρυπτοχριστιανός. Κάποια μέρα, σε μια σύναξη μουσουλμάνων, γινόταν λόγος για το ποια θρησκεία είναι αληθινή και όταν τον ρώτησαν απάντησε με θάρρος πως η πίστη των χριστιανών είναι αληθινή, ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και ότι και ο ίδιος είναι χριστιανός. Το αποτέλεσμα ήταν να τον αποκεφαλίσουν μετά από βασανιστήρια.

Δεν μας διασώθηκε το χριστιανικό του όνομα και μας είναι γνωστός ως Αχμέτ ο Κάλφας.

Παναγιώτης Κουής

Θεολόγος


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα