1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ο άγιος μάρτυς Βέντσισλαβ (Βεντσισλάος), πρίγκηπας Τσεχίας († 929 ή 935)


Ο άγιος μάρτυς Βέντσισλαβ (Βεντσισλάος), πρίγκηπας Τσεχίας († 929 ή 935)

Iera Moni Xenofontos, Agion Oros 01

(Μνήμη την 4η / 17η Μαρτίου και την 28η Σεπτεμβρίου / 11η Οκτωβρίου)

 

Ο πρίγκιπας Βέντσισλαβ, από μικρή ηλικία, είχε διαπαιδαγωγηθεί από τη γιαγιά του, την πριγκίπισσα της Τσεχίας, αγία Λουτμίλα, σε πολύ βαθιά χριστιανική πίστη και ευσέβεια. Μετά το θάνατο του πατέρα του, πρίγκιπα Βρατισλάου, άρχισε να δημιουργείται μέσα του ο ενθουσιασμός ενός μεγάλου πιστού χριστιανού.

Οικοδόμησε αρκετούς ναούς, στους οποίους ετελείτο καθημερινά το μυστήριο  της Θείας λειτουργίας σε σλαβική γλώσσα.

Ο πρίγκιπας Βέντσισλαβ επειδή αγαπούσε την Ορθοδοξία εμπόδιζε τον πολιτικό επηρεασμό της Δύσης σ’ ολόκληρη την Τσεχία, αυξάνοντας έτσι το μίσος στις καρδιές των αντιπάλων του. Με το μίσος αυτό ήταν δυστυχώς διαποτισμένος και ο μικρότερος αδελφός του Βεντσισλάου, ο πρίγκιπας Μπόλεσλαβ (Μπολέσλαος), ο οποίος τελικά δολοφόνησε τον αδελφό του στην πόλη Μπόλεσλαβ, όπου ο ίδιος διέμενε. Αυτό το γεγονός συνέβη την ώρα της εισόδου του ευσεβούς Βεντσισλάου στο ναό.

Αργότερα ο Μπόλεσλαβ επειδή λυπήθηκε γι’ αυτή την πράξη του μετέφερε τα άγια λείψανα του αδελφού του για φύλαξη στο καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα