1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ο Άγιος Ειρηναίος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Σιρμίου


Ο Άγιος Ειρηναίος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Σιρμίου

AgiosEirinaiosSirmiou01

Ο Άγιος Ειρηναίος θεωρείται ότι ήταν σλαβικής καταγωγής. Νυμφεύθηκε και απέκτησε τέκνα, προ της εις Επίσκοπον χειροτονίας του. Αργότερα εξελέγη Επίσκοπος Σιρμίου και κήρυττε με παρρησία το Ευαγγέλιο του Χριστού. Συνελήφθη κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανιού (286-305 μ.Χ.) και του άρχοντα Πρόβου, ο οποίος τον βασάνισε αλύπητα. Κατά τις στιγμές του φρικτού μαρτυρίου του οι δικοί του, πού βρίσκονταν γύρω του, έκλαιγαν και τον παρακαλούσαν να λυπηθεί τον εαυτό του και να αρνηθεί τον Χριστό. Αλλά ο Άγιος Ειρηναίος αγαπούσε τον Κύριο με όλη του την ψυχή και την καρδιά και την διάνοια περισσότερο από όλα τα πλούτη του κόσμου. Γνώριζε ότι «ο θυσιάζων θεοίς θανάτω εξολοθρευθήσεται, πλην Κυρίω μόνω». Ο ηγεμόνας Πρόβος δοκίμασε να τον κλονίσει, λέγοντάς του να σκεφθεί την οικογένειά του. Αλλά ο Ομολογητής του Χριστού απάντησε: «Τα παιδιά μου έχουν τον ίδιο Θεό Πατέρα, τον Οποίο έχω και εγώ, και Αυτός μπορεί να τα σώσει. Τώρα εσύ κάνε αυτό πού διατάχθηκες». Ταραγμένος ο Πρόβος επέμενε και πάλι. Ο Άγιος, όμως, του είπε να κάνει ότι θέλει.

Στους λόγους αυτούς ο ηγεμόνας εξοργίσθηκε. Δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Έτσι διέταξε να αποκεφαλίσουν τον Άγιο Ειρηναίο και να ρίξουν το ιερό λείψανό του στον ποταμό Σαύο. Ο Άγιος Ειρηναίος δέχθηκε με χαρά τον μαρτυρικό θάνατο προσευχόμενος και λέγοντας: «Σε ευχαριστώ, Κύριε Ιησού Χριστέ μου, διότι μέσα από διάφορες τιμωρίες και βάσανα, μου έδωσες την δύναμη της ομολογίας και με αξίωσες να κληρονομήσω την Βασιλεία Σου. Σε παρακαλώ, Κύριε, κάνε να ανοίξουν οι ουρανοί και αγαθοί Αγγελοι να έρθουν να παραλάβουν την ψυχή του δούλου Σου Ειρηναίου».

Η Εκκλησία εορτάζει, επίσης, την μνήμη αυτού στις 23 Αυγούστου και στις 6 Απριλίου (Ρουμανική Εκκλησία).


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα