1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ουρική αρθρίτιδα και σεξουαλική υγεία


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, 13:27

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία και ιδιαίτερα στους άνδρες.

Η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) είναι ένας ιδιαίτερα επώδυνος τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από την απόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέως  στις αρθρώσεις. Το ουρικό οξύ παράγεται από τον μεταβολισμό των πουρινών –ουσίες που περιέχονται σε κάποιες τροφές και ποτά όπως το συκώτι, τα θαλασσινά, ο αρακάς και η μπύρα. Το ουρικό οξύ στην συνέχεια φιλτράρεται από τα νεφρά και αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των ούρων. Κάποιες φορές όμως τα νεφρά δεν φιλτράρουν κατάλληλα το ουρικό οξύ προκαλώντας την υπερσυγκέντρωσή του. Το ουρικό οξύ μπορεί επίσης να συσσωρευτεί όταν ένα άτομο καταναλώνει πολλές τροφές που περιέχουν πουρίνες.

Τελικά το συσσωρευμένο ουρικό οξύ δημιουργεί αιχμηρούς κρυστάλλους που οδηγούν στα επίπονα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας, η οποία συχνά κάνει την εμφάνισή της στα πόδια και ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα γόνατα, τους καρπούς, τα δάχτυλα και τους αγκώνες. Εκτός από τον πόνο, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο, δυσκαμψία και ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες απ’ ότι στις νεότερες γυναίκες, καθώς τα οιστρογόνα βοηθούν τα νεφρά να επεξεργαστούν το ουρικό οξύ. Παρόλα αυτά μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας αυξάνεται και στις γυναίκες καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν σημαντικά.

Στις γυναίκες η νόσος τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στα δάχτυλα των χεριών και στους αστραγάλους. Επίσης είναι πιο συχνή σε γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση και μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Είναι επίσης πιο πιθανό η στυτική δυσλειτουργία τους να είναι πιο βαριάς μορφής.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγείται από την πιθανή σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέως και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Το ενδοθήλιο είναι ο ιστός που αποτελεί το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων του πέους. Τα προβλήματα του ενδοθηλίου μπορούν με την σειρά τους να μειώσουν την αιματική ροή στο πέος, κάτι που αποδυναμώνει την στύση. Καθώς οι άνδρες με ουρική αρθρίτιδα έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως, αυτός ο συσχετισμός μπορεί να αποτελεί το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας.

Το 2017 δημοσιεύτηκε στο Arthritis Research & Therapy μεγάλη μελέτη πάνω στην ουρική αρθρίτιδα και την στυτική δυσλειτουργία. Ερευνήθηκαν 9.653 άνδρες ηλικίας 18 έως 64 ετών που είχαν διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα μεταξύ των ετών 1998 και 2004 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2015. Ως μέτρο σύγκρισης συμπεριλήφθηκαν 38.218 άνδρες ελεύθεροι νόσου και της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πάσχοντες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, το 18% των ασθενών εμφάνισαν στυτική δυσλειτουργία, ενώ στον υγιή πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 11%.

Οι άνδρες με ουρική αρθρίτιδα ήταν επίσης πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή να πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις των νεφρών και κατάθλιψη.

Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για ΣΔ μπορεί να αυξάνεται ένα χρόνο πριν την διάγνωση με ουρική αρθρίτιδα, πιθανόν λόγω των αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέως στο αίμα.

Ο χαρακτηριστικός πόνος της νόσου μπορεί να κάνει την ερωτική επαφή δύσκολη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Κάποια ζευγάρια δοκιμάζουν διαφορετικές στάσεις ή έχουν επαφές όταν η φαρμακευτική απαλύνει τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό ο πάσχων σύντροφος να ενημερώνει τον άλλο αν κάποια σεξουαλική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Οι ασθενείς μπορεί να λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για να διαχειριστούν τον πόνο και την φλεγμονή. Άλλα φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν για να παρεμποδίσουν την παραγωγή ουρικού οξέως ή να βελτιώσουν την ικανότητα του οργανισμού στον μεταβολισμό του. Μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε πουρίνες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ένταση και την συχνότητα των παροξύνσεων της νόσου.

Όπως πάντα, όσοι υποψιάζονται ότι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα και ιδιαίτερα άνδρες με ταυτόχρονη στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα