1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ουδέν κακό, αλλά θα πληρώσω


«Δεν προανήγγειλα την πράξη μου αυτή στο εκκλησίασμα. Δεν είπα στους πιστούς να έρθουν στο λιμάνι. Έκανα, με δύναμη ψυχής, την κατάδυση του σταυρού, όπως ήταν και η οδηγία της Ιεράς Συνόδου, που μας ζήτησε να γίνει η τελετή, χωρίς παρουσία πιστών. Ούτε επισημότητες είχα, ούτε και ήθελα ή γνώριζα ότι θα πέσουν κάποιοι να τον πιάσουν. Τους έδωσα, ως όφειλα την ευλογία μου. Εγώ δεν είχα δικαιοδοσία να εμποδίσω κολυμβητές ή και πιστούς να’ ναι εκεί» δηλώνει στην «Π» ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμος για την τέλεση του αγιασμού των υδάτων και τη ρίψη του σταυρού στον Κορινθιακό Κόλπο.

Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει την Τρίτη και θα εξετάσει -μεταξύ άλλων- και το περιστατικό στα Θεοφάνεια του Αιγίου, καλώντας πιθανότατα τον τοπικό ποιμενάρχη να δώσει εξηγήσεις, αφού η πράξη του να ρίξει τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, δηλαδή σε εξωτερικό χώρο, δεν ήταν κάτι που η ΔΙΣ είχε επιτρέψει, αντιθέτως είχε ζητήσει ο αγιασμός να τελεστεί εντός των ναών, χωρίς λιτανείες, πομπές και υπαίθριες, σύμφωνα με το romfea.gr.

«Ουδέν κακό δεν νιώθω πως έχω κάνει. Εφόσον κληθώ -εγώ και όχι ο γέρων Αμβρόσιος τότε θα στείλω γραπτώς τις εξηγήσεις μου» ήταν το σχόλιο του μητροπολίτη.

Με μέτρα ο εκκλησιασμός

Από την παραμονή η Ιερά Μητρόπολη, μέσω ανακοίνωσής της, είχε πληροφορήσει τον κόσμο ότι θα τελεσθούν ακολουθίες και ο μεγάλος αγιασμός σε όλους τους ναούς και ότι ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιερώνυμος θα χοροστατατούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της παραλίας Αλυκής Αιγίου, καλώντας τους χριστιανούς να εορτάσουν τηρώντας όλα τα μέτρα.

Ετσι κι έγινε, αφού υπό την εποπτεία του Λιμενικού μόνο 10 άτομα μπήκαν στον μικρό ναό και περί τα 30 παρέμειναν στον προαύλειο χώρο, στο οποίο ο ιεράρχης βγήκε στο τέλος για να δώσει αντίδωρο και να ευλογήσει με αγιασμό.

«Χρέος μας τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα»

Ο Θάνος Ρομποτής και ο Γιώργος Τζάκης ήσαν ο δύο μόνο, φέτος, κολυμβητές που έπεσαν και έπιασαν εναλλάξ τον σταυρό, μία φορά ο πρώτος και δύο ο δεύτερος.

Το Λιμενικό που ήταν εκεί, διακριτικά, δεν τους παρεμπόδισε μεν, αλλά μετά την σύντομη τελετή κατάδυσης τους κράτησε τα στοιχεία ταυτότητας και σύμφωνα με το Λιμενικό Τμήμα Αιγίου θα τους σταλούν χρηματικά πρόστιμα για συμμετοχή σε απαγορευμένη εκδήλωση, ύψους 300 ευρώ στον καθένα.

«Θα δούμε τι θα γίνει με τα πρόστιμα. Ανεξαρτήτως αυτού, είναι χρέος μας να διατηρούμε τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα» αρκέστηκε να δηλώσει στην «Π» ο κ. Τζάκης.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο λιμενάρχης Μιχάλης Κωστάκης με την εισαγγελέα Αιγίου, κατέγραψαν τα πλήρη στοιχεία του Μητροπολίτη Ιερώνυμου και τις επόμενες ημέρες θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ.

«Ας έρθει, αν είναι να έρθει. Θα το πληρώσουμε» είπε στην «Π», ωστόσο σημείωσε πως δεν αντέδρασε ούτε όταν λιμενικοί απαγόρευσαν σε κόσμο να μπει στον εκκλησάκι, εφαρμόζοντας τα νόμιμα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα