1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Οι 7 αρχές μιας υγιούς σχέσης

Οι σχέσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται γερά θεμέλια και ένα από αυτά τα θεμέλια είναι να φροντίζουν και οι δύο την ψυχική σου υγεία. Και για να επιτευχθεί αυτό καλό είναι να μπουν κάποια όρια.

Σεβάσου τον εαυτό σου

Όλα από εδώ ξεκινούν. Το ζητούμενο είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να μην νιώθεις ότι είσαι «λίγος». Οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεις την αξιοπρέπειά σου, καλό είναι να μη γίνεται.

Δεν μπορείς πάντα να ικανοποιείς τον-η σύντροφό σου

Και δεν αναφερόμαστε στο σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης. Θέλεις να ικανοποιήσεις τον-η σύντροφό σου επειδή ίσως νιώθεις ότι αν δεν το κάνεις, το ταίρι σου θα γίνει πρώην ταίρι σου.

Το πρόβλημα είναι πως όσο ο σύντροφός σου απολαμβάνει τη φροντίδα σου, εσύ άθελά σου αδιαφορείς για τον εαυτό σου. Από τη μία λοιπόν συνειδητοποιείς ότι είσαι υπό στη σχέση, κι από την άλλη έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου. Πρωτίστως για εσένα, και σε δεύτερη μοίρα για τη σχέση σου, καλό είναι να βάλεις τα όριά σου από την αρχή.

Οι αποφάσεις καλό είναι παίρνονται από κοινού

Όταν ο ένας από τους δύο έχει πάρει πάνω του την ευθύνη του να παίρνει αυτός τις αποφάσεις, θα υπάρξει μοιραία ρήξη. Αφενός ο ένας από τους δύο θα κουραστεί να παίρνει το βάρος της απόφασης πάνω του, κι ο άλλος κάποια στιγμή θα θελήσει κάποια στιγμή να έχει κι αυτός λόγο. Το θεμιτό είναι οι αποφάσεις να παίρνονται από κοινού, ακόμη κι αν η δυναμική της σχέσης φαίνεται στην αρχή να λειτουργεί με τον έναν να παίρνει τις αποφάσεις.

Σταμάτα να λες «ναι» εκεί που δε θέλεις

Κάποιες φορές νιώθεις ότι θα χρειαστεί να πεις «ναι», όχι απαραίτητα επειδή δε θέλεις να χαλάσεις το χατίρι του συντρόφου σου, αλλά επειδή μπορεί να νιώθεις ότι είσαι υποχρεωμένος.

Κράτα χρόνο για τον εαυτό σου

Σιγουρέψου ότι κρατάς λίγο χρόνο για εσένα. Όλοι χρειαζόμαστε τον προσωπικό μας χρόνο και ορισμένες φορές ξεχνάμε αυτή μας την ανάγκη. Ενίοτε σκεφτόμαστε ότι δεν έχει διαφορά να δούμε μία ταινία μόνοι μας ή με τον σύντροφό μας. Δε μας ενοχλεί άλλωστε ο καημένος, σε μία γωνία κάθεται. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Όλοι, ανεξαιρέτως, πρέπει να μένουμε και λίγο μόνο με τις σκέψεις μας και να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να διαλογιστεί και να τα βρει με τον εαυτό του.

Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Δεν είσαι υπερήρωας, δεν μπορείς να τα καταφέρεις όλα μόνος σου και κανένας δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις από εσένα. Ζήτα βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι κι αν δεν την παίρνεις, τότε ξέρεις κι ο-η ίδιος-α ότι κάτι πάει στραβά.

Σταμάτα να αισθάνεσαι ενοχές

Δεν πρέπει να επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει ότι δεν είναι σωστό να βάζεις όρια σε μια σχέση. Κι αν ο σύντροφός σου αντιτίθεται σε αυτή σου την απόφαση, τότε δεν πρέπει να διαπραγματευτείς. Μπορείς να διαπραγματευτείς δευτερεύοντα θέματα όπως τον χρόνο που θα περνάτε χρόνια, αλλά τα θεμελιώδη όρια καλό είναι να μείνουν απαράβατα.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα