1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Οι περίφημες συνταγές Μπαρμπαρίγου και Πετρετζίκη


Και ως «Η μάχη της γαλατόπιτας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τον Άκη Πετρετζίκη με αφορμή μια συνταγή και συγκεκριμένα για τη γαλατόπιτα Μάνης.

Η γνωστή μαγείρισσα, χωρίς να ονομάσει τον Πετρετζίκη, τον κατηγόρησε για κοπιάρισμα της συνταγής (με κάποιες παραλλαγές στα υλικά) την οποία – όπως είπε – πρώτη έφτιαξε και μάλιστα, είναι και η… νονά της. Κι επειδή όλοι ξεκίνησαν να ψάχνουν ποια είναι αυτή η γαλατόπιτα, την οποία και οι δυο τους αποθεώνουν γευστικά, βρήκαμε και τις δύο συνταγές από τα επίσημα sites τους.

Διαβάστε επίσης: Έξαλλη η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τη γαλατόπιτα Μάνης – «Καρφώνει» σεφ για αντιγραφή της συνταγής της και πώς εμπλέκεται ο Άκης Πετρετζίκης

Η απάντηση του Άκη Πετρετζίκη στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τη γαλατόπιτα Μάνης – «Εδώ καράβια καίγονται…»

Γαλατόπιτα Μάνης από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%86%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b30

Υλικά

  • 9 φύλλα κρούστας
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 100 γραμ. λιωμένο βούτυρο
  • κρύο

Για την επάλειψη

  • 2 αυγά
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • Για την κρέμα
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού
  • 5 αυγά
  • 50 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Για την γαλατόπιτα Μάνης, παίρνουμε πρώτα ένα μπoλ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
  • Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί. Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.
  • Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
  • Στήνουμε τη γαλατόπιτα στο ταψί
  • Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα κρούστας, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.
  • Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
  • Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια τη γαλατόπιτας. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.

Μυστικό για υπέροχη γαλατόπιτα

Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το φύλλο και το διατηρούν κριτσανιστό.

Γαλατόπιτα Μάνης από τον Άκη Πετρετζίκη

%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%86%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b32

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 130 γρ. νερό

Για την κρέμα

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 βανιλίνη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Για τα φύλλα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη τότε ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά.
  • Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη,  γάλα, το αλεύρι, την κανέλα, τις βανιλίνες και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ζεσταθεί και δέσει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  • Βάζουμε τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο περίπου 40 εκ. Αν κολλάει η ζύμη την ανοίγουμε με τη βοήθεια αλευριού.
  • Απλώνουμε βούτυρο σε ένα ταψί 30 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο.
  • Βάζουμε τα μισά καρύδια και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια και ραντίζουμε με βούτυρο.
  • Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε όλη τη γέμιση.
  • Γυρνάμε τις άκρες του φύλλο προς τα μέσα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Tip

Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε στη συνταγή αμύγδαλα


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα