1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι συνδυασμοί τροφών


Όταν σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε, συνήθως μας προβληματίζει η νοστιμιά. Κι όμως, το βασικό κριτήριο θα έπρεπε να είναι αν αυτό που φτιάχνουμε έχει τροφές που συνδυάζονται σωστά ή όχι. «Kάποια συστατικά, όταν βρίσκονται μαζί, ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, βελτιώνουν την πέψη ή την απορρόφηση των συστατικών. Από την άλλη, ένας συνδυασμός φαινομενικά υγιεινός μπορεί να αυξάνει πολύ τα λιπαρά ή τα επίπεδα σακχάρου ή και να ακυρώνει τις ιδιότητες των τροφών» τονίζει η διατροφολόγος Κλειώ Χούπη.

Δες τα καλύτερα και τα χειρότερα ζευγάρια.

Σοκολάτα
ΝΑΙ με καφέ: Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, διεγερτικές ουσίες που βρίσκονται και στις δύο τροφές, παρέχουν ένα άμεσο boost. Παράλληλα, αυτός ο εξαιρετικός συνδυασμός ενισχύει υπέροχα την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών του καφέ και της σοκολάτας.
ΝΑΙ με μπαχαρικά: Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, που δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και ενισχύει τις καύσεις. Άλλο ένα μπαχαρικό που επίσης ταιριάζει καλά είναι η κανέλα, γιατί μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή της βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.
ΟΧΙ με γάλα: Η καζεΐνη εμποδίζει την απορρόφηση των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο κακάο και είναι πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι διατροφολόγοι θεωρούν λιγότερο «υγιεινή» επιλογή τη σοκολάτα γάλακτος.
ΟΧΙ με αποξηραμένα φρούτα: Δαμάσκηνο, χουρμάς, ξηρό σύκο και άλλα παρόμοια φρούτα είναι πλούσια σε σάκχαρα. Αν τα συνδυάσεις με σοκολάτα, προκαλείται υπερβολική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Ξηροί καρποί
ΝΑΙ με κρασί: Τα φουντούκια και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και οι προστατευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους μπορεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την επίδραση της ρεσβερατρόλης και των άλλων αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί.
ΝΑΙ με φρέσκα φρούτα: Τα καλά λιπαρά οξέα που συναντάμε στους ξηρούς καρπούς επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων από τα φρέσκα φρούτα (μήλο, σταφύλια κ.λπ.).
ΟΧΙ με γιαούρτι: Θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά σνακ. Όμως, συνδυασμένα με γαλακτοκομικά, χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας, αφού το φυτικό οξύ που περιέχουν εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά δεσμεύοντάς το.
ΟΧΙ με γλυκά: Οι ξηροί καρποί ήδη περιέχουν πολλές θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται αν γίνουν μέρος ενός γλυκού. Παράλληλα, αν τους καταναλώσεις μαγειρεμένους μέσα σε γλυκά ή μπισκότα, χάνεις τις ευεργετικές ιδιότητες των καλών λιπαρών, αφού οξειδώνονται.

Λάχανο
ΝΑΙ με ψάρια: Η συνέργεια μεταξύ της σουλφοραφάνης, που βρίσκεται σε διάφορους τύπους λάχανου, και του σεληνίου, που περιέχουν τα ψάρια, δημιουργεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση που θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.
ΝΑΙ με τυρί: Το λάχανο είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου – το σκληρό πράσινο λάχανο, για παράδειγμα, περιέχει 50 mg ασβεστίου στα 100 γραμμάρια. Καταναλώνοντάς το μαζί με τυρί και γαλακτοκομικά, το σώμα γεμίζει αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου για τα οστά.
ΟΧΙ με όσπρια: Εξαιτίας της παρουσίας των γαλακτο-ολιγοσακχαριτών, σακχάρων που δε χωνεύονται εύκολα, τα όσπρια δημιουργούν φούσκωμα στην κοιλιά. Το λάχανο έχει και αυτό την ιδιότητα να δημιουργεί ζυμώσεις στο έντερο και γι’ αυτό ο συνδυασμός τους δε συνιστάται.
ΟΧΙ με αβγό: Πρόκειται για δύο από τις πιο πλούσιες τροφές σε θείο. Και αν αυτό το μέταλλο λαμβάνεται σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην πέψη.

Φρούτα του δάσους
ΝΑΙ με ξηρούς καρπούς: Ένα μπολάκι με φρούτα του δάσους, ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει. Η βιταμίνη C σ’ αυτά στην πραγματικότητα ενισχύει εξαιρετικά την απορρόφηση ασβεστίου, μαγγανίου, σεληνίου και χαλκού που έχουν οι γεμάτοι καλά λιπαρά ξηροί καρποί.
ΝΑΙ με βότανα και μπαχαρικά: Ταιριάζουν ιδανικά με μία πρέζα κανέλας, μοσχοκάρυδου ή τζίντζερ. Και μαζί με φύλλα μέντας μπορείς να φτιάξεις τον πιο δυνατό αντιοξειδωτικό συνδυασμό.
ΟΧΙ με φρουτοσαλάτα: Στα πολλά θετικά στοιχεία των βατόμουρων, μύρτιλλων, σμέουρων και άλλων μούρων περιλαμβάνεται το ότι έχουν ελάχιστα σάκχαρα. Ο συνδυασμός τους με άλλα πιο γλυκά φρούτα δε θα αποτελούσε ιδανική επιλογή, καθώς το γλυκαιμικό φορτίο αυξάνεται πολύ.
ΟΧΙ με παγωτό: Ο συνδυασμός με παγωτό ή και κρέμα δεν είναι ιδανικός, αφού η πρωτεΐνη του γάλακτος μειώνει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, που τα μούρα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
ΝΑΙ με πικρά λαχανικά: Αγκινάρα, ραδίκια, ταραξάκο και όλα τα λαχανικά με πικρή γεύση συνοδεύουν ιδανικά τα σιτηρά ολικής αλέσεως, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν την ικανότητα να μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο και να βοηθούν στην πέψη.
ΝΑΙ με όσπρια: Τα δημητριακά ολικής περιέχουν μικρές ποσότητες κάποιων αμινοξέων, που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια. O συνδυασμός τους δίνει πρωτεΐνη υψηλότερης βιολογικής αξίας.
ΟΧΙ με σπανάκι: Το σιτάρι, η βρόμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι, η σίκαλη, το ρύζι και τα υπόλοιπα σιτηρά, όπως και το σπανάκι, περιέχουν φυτικό οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.
ΟΧΙ με φρούτα: Δεν είναι ιδανικός συνδυασμός για δύο λόγους: Η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές, ενώ παράλληλα και τα δύο περιέχουν αρκετά σάκχαρα.

Σπανάκι
ΝΑΙ με λεμόνι: Αν το καταναλώσεις ωμό, φτιάξε μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και λεμόνι (ή και λάιμ ή πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ). Η βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή βοηθά στο να γίνει πιο βιοδιαθέσιμος (άρα καλύτερα απορροφήσιμος) ο σίδηρος στο σπανάκι.
ΝΑΙ με κολοκύθα: Και τα δύο τρόφιμα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α με υψηλή αντιοξειδωτική δράση και πολλά οφέλη. Αυτές οι ουσίες απορροφώνται καλύτερα εάν το τρόφιμο έχει μαγειρευτεί. Ο συνδυασμός με την κολοκύθα επιτρέπει να πάρεις αυτά τα πολύτιμα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες.
OXI με τυρί: Δε θεωρείται από τους καλύτερους συνδυασμούς, γιατί το ασβέστιο από το τυρί και τα γαλακτοκομικά δεσμεύεται σε μεγάλο ποσοστό από το οξαλικό οξύ που βρίσκεται στο σπανάκι, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου. Για τον ίδιο λόγο δεν ταιριάζει και το παντζάρι με τα γαλακτοκομικά.
ΟΧΙ με αβγό: Και πάλι το φυτικό και το οξαλικό οξύ από το σπανάκι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ιωδίου που περιέχει το αβγό.

Πηγή

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα