1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Οι βιταμίνες που χρειάζεσαι στην απώλεια βάρους


του Νικόλα Γεωργιακώδη

Προσπαθείς να χάσεις κιλά εν όψει καλοκαιριού και ξεκίνησες δίαιτα; Καλά κάνεις, όμως θέλει προσοχή.

Πολύς κόσμος για να χάσει γρήγορα κιλά, αγνοεί τις απαιτήσεις και ανάγκες του οργανισμού σε κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκύπτουν ελλείψεις, οι οποίες μεταφράζονται σε κόπωση, πνευματική θολούρα και άλλες παθήσεις.

Μια σωστή δίαιτα για απώλεια βάρους λοιπόν θα πρέπει να είναι ισορροπημένη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε.

Η Διατροφολόγος Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναφέρει ποιες βιταμίνες και μέταλλα θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της, προκειμένου να έχουμε έναν υγιή και ισορροπημένο οργανισμό.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει πολλή ενέργεια και τόνωση όταν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουμε έντονη κόπωση και ατονία.

Πηγές: Η πιπεριά, ο μαϊντανός, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, τα φρέσκα κρεμμύδια, το κόκκινο λάχανο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, ο αρακάς, το κουνουπίδι, τα κάστανα, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, το μαρούλι, το μήλο, το λάχανο κ.α

Βιταμίνη Α

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ορμονών του θυροειδούς, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να σχετίζεται με μειωμένα ορμονικά επίπεδα. Οι ορμόνες του θυροειδούς σχετίζονται με τη διαχείριση της ενέργειας από τις τροφές μέσα στα κύτταρα, συνεπώς η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μειωμένη λειτουργία του μεταβολισμού. Άλλα ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με το θυροειδή είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Πηγές: το συκώτι, το ασπράδι του αβγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ψάρια, και τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, τομάτες, ροδάκινα, μάνγκο).

Βιταμίνες του Β συμπλέγματος

Oι βιταμίνες αυτές επιτελούν σημαντική λειτουργία στο νευρικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία. Περιλαμβάνουν τις βιταμίνες B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 και B12. Πέρα από τη νευρική και εγκεφαλική λειτουργία, είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής σε ενέργεια! Ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία του μεταβολισμού, το οποίο μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

Πηγές Β1: Το κρέας, τα λαχανικά, το σιτάρι και η μαγιά.

Πηγές Β2: Τα αβγά, το γάλα και τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά.

Πηγές Β3: Τα δημητριακά, οι σπόροι, το συκώτι και το άπαχο κρέας.

Πηγές Β5: Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα δημητριακά και τα όσπρια.

Πηγές Β6: Τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πηγές Β7: Ο κρόκος του αβγού, το συκώτι, η σόγια, η ντομάτα, οι ξηροί καρποί, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, οι σαρδέλες, ο σολομός.

Πηγές Β12: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά και το κρέας.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο θα πρέπει να προσλαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά μέσω των διαφόρων τροφίμων, γιατί η έλλειψή του συχνά σχετίζεται με έντονη κόπωση, κούραση, ατονία και δυσκολία να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.

Ασβέστιο

To ασβέστιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο θα πρέπει να οπωσδήποτε να προσλαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής ειδικά από τα γυναίκες, οι οποίες έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε αυτό το ιχνοστοιχείο. Το ασβέστιο είναι αναγκαίο συστατικό για τα οστά και συνεπώς επηρεάζει σημαντικά την οστική πυκνότητα. Έλλειψη ασβεστίου μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε οστεοπενία και ακόμα χειρότερα σε οστεοπόρωση. Μαζί με το ασβέστιο και η βιταμίνη D επιτελεί εξίσου σημαντικό ρόλο.

.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα