1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο δυνάμεις της παραμένουν στην περιοχή

Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ‘Ατυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. .

«Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν-Πιερ Λακρουά τους οποίους και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Επίσης, ο υπουργός ‘Αμυνας κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, επεσήμανε εξίσου την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Χωριστή συνάντηση είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας κ. Αννεγκρέτ Κράμπ Κάρενμπάουερ.

Χαιρετίζοντας  τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε νωρίτερα ότι το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση. «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου» , επεσήμανε.

Πηγή:ΥΠΕΘΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα