1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Νόσος Peyronie και διάμετρος του πέους


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 15:29

Οι αλλαγές στην διάμετρο του πέους δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των ανδρών που πάσχουν από νόσο Peyronie σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Journal of Sexual Medicine.

Μετά από ανάλυση πολλαπλών μεταβλητών, οι ερευνητές κατέληξαν ότι κατά κύριο λόγο ο βαθμός της κάμψης είναι αυτός που επηρεάζει την ψυχολογία των ασθενών.

Σύμφωνα δε με τη μελέτη «Αυτό σημαίνει πως το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα της νόσου είναι η κάμψη καθώς από τα στοιχεία τεκμαίρεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερο την ψυχολογία του ασθενούς απ’ ότι οι αλλαγές της διαμέτρου.

Η νόσος Peyronie θεωρείται ότι είναι διαταραχή που προκαλείται από τραυματισμό του πέους και προκαλείται από πλάκες που σχηματίζονται κάνοντας το λιγότερο ελαστικό. Το αποτέλεσμά είναι η παραμόρφωση του πέους συνήθως με τη μορφή κάμψης (στροφής), παρόλα αυτά συναντώνται και άλλοι τύποι παραμόρφωσης όπως η λεγόμενη «κλεψύδρα».

Η παραμόρφωση τύπου «κλεψύδρας» κάνει το πέος να έχει ανομοιόμορφη διάμετρο κατά μήκος, όπως για παράδειγμα παχύτερη βάση και λεπτότερη κορυφή ή το αντίστροφο.

Επιπλέον οι άνδρες που πάσχουν από τη νόσο Peyronie μπορεί να παρουσιάσουν πόνο, δυσκολία στην στύση και την διείσδυση και κατά συνέπεια να βιώνουν σημαντικό στρες, καθώς πολλές φορές η συνουσία είναι δύσκολη, επίπονη ή και εντελώς αδύνατη δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις τους. Πολύ συχνά μάλιστα παρατηρούνται αισθήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε 131 ασθενείς με νόσο Peyronie που επισκέφτηκαν Ανδρολογική κλινική από το 2014 μέχρι το 2019. Η ηλικίες τους κυμαίνονταν από 31 έως 78 έτη με μέση ηλικία τα 59. Έπασχαν από τη νόσο για 16 μήνες κατά μέσο όρο και όλοι εμφάνιζαν στροφή 37 μοιρών κατά μέσο όρο.

Καταγράφηκαν μετρήσεις του πέους όσον αφορά το μήκος και την διάμετρο και οι ασθενείς συμπλήρωσαν τρία ερωτηματολόγια αξιολόγησης: Το Peyronie’s Disease Questionnaire (PDQ), το Self-Esteem and Relationship Questionnaire (SEAR) και το Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D).

Γενικά, η μέση διαφορά διαμέτρου μεταξύ της βάσης του πέους και του σημείου μέγιστης κάμψης ήταν 0,78 εκατοστά, δείχνοντας μια διαφορά της τάξης του 6%. 54 άνδρες είχαν διαφορά διαμέτρου τουλάχιστον 1 εκατοστού και 23 άνδρες είχαν παρουσίαζαν διαφορά διαμέτρου της τάξης του 10%.

Οι απαντήσεις στα ερωτηματολόγια έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές οι οι μεταβολές στην διάμετρο δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς καθώς η ενόχληση καταγράφηκε να είναι παρόμοια, ανεξαρτήτως διαμέτρου. Παρόλα αυτά άνδρες με διαφορές διαμέτρου 10% ή περισσότερο έδειξαν να παρουσιάζουν συχνότερα κατάθλιψη.

Η μελέτη είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής που εξερευνά τις επιπτώσεις των ανωμαλιών της διαμέτρου σε ασθενείς με νόσο Peyronie, αν και πρέπει να υπογραμμιστεί το ότι το δείγμα είναι μικρό και μεγαλύτερες μελέτες μπορεί να δείξουν μεγαλύτερο συσχετισμό μεταξύ των δυσμορφιών που προκαλεί η νόσος και των ψυχολογικών επιπτώσεων.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς τους.

Πηγή: andrologia.gr 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα