1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ντόνατς πανεύκολα χωρίς μαγιά, αυγά και βούτυρο στο φούρνο (Video) | Συνταγές


[*]

Έχετε μια επιθυμία να απολαύσετε ένα αφράτο πεντανόστιμο Ντόνατ;;; Μην ψάχνετε να το βρείτε στην αγορά αλλά σας προτείνουμε να φτιάξετε τα δικά σας, σπιτικά αφράτα και μαλακά ντόντατς, πανεύκολα και γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς μαγιά, χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς μίξερ με υλικά που έχετε στο σπίτι σας. Δεν χρειάζονται καν τηγάνισμα αλλά ψήνονται στο φούρνο, μια πιο υγιεινή επιλογή, χωρίς να μειώνεται η νοστιμιά τους.

Επίσης σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιείτε βασικά συστατικά που έχετε συνήθως στο ντουλάπι σας και μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε το βουτυρόγαλα με Αριάνι ή γάλα με λίγο ξύδι. Μια συνταγή (από εδώ) για υπέροχα ντόνατς που σίγουρα θα απολαύσουν τα μικρά παιδιά και οι μεγάλοι εξ ίσου.

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη ντόνατ
  • 280 γρ. (2¼ φλ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. (1/4 φλ.) σκόνη κακάο
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 70 γρ. (1/3 φλ.) ζάχαρη
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού (240 ml) βουτυρόγαλα (buttermilk) [*]
  • 4 κ.γ. (60 ml) σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 120 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • 120 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή σοκολάτα κουβερτούρα ημίγλυκη, πολύ ψιλοκομμένη
  • Για την επικάλυψη
  • πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς. Στρώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου σας με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.
  2. Για τη ζύμη ντόνατ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το βουτυρόγαλα [*], το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιήσετε καψουλίτσες βανίλιας σε σκόνη θα τη προσθέσετε στα ξηρά υλικά). Συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και μετά ζυμώνετε το μείγμα (δείτε βίντεο) για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει.
  4. Μεταφέρετε το μείγμα σε πάγκο εργασίας στρωμένο με χαρτί ψησίματος και χρησιμοποιώντας ένα ελαφρώς λαδωμένο πλάστη “ανοίγετε” τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. Παίρνετε ένα στρογγυλό κόπτη, για μπισκότα, διαμέτρου 7,5 εκ. και κόβετε τα ντόνατ και ένα μικρότερο στρογγυλό κόπτη 3 εκ. για τον εσωτερικό κύκλο (δείτε τη διαδικασία στο βίντεο).
  5. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη που ήταν ανάμεσα στους κύκλους (την ζυμώνετε σε μπάλα, την ανοίγετε με τον πλάστη και τη κόβετε σε κύκλους) μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  6. Με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας μεταφέρετε τα ντόνατς στο ταψί, φροντίζοντας να αφήσετε ανάμεσά τους 5 εκ. περιθώριο. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 9-10 λ. Προσέξτε μην τα παραψήσετε και σφίξουν.  Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνουν.
  7. Για το γλάσο σοκολάτας: Εν τω μεταξύ, μέχρι να κρυώσουν ελαφρώς τα ντόνατς φτιάχνετε το γλάσο σοκολάτας. Ρίχνετε σε ένα πυρίμαχο μπολ τις σταγόνες σοκολάτας. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρόλι τη κρέμα γάλακτος και μόλις δείτε τις πρώτες μικρές φουσκάλες κοχλασμού την αποσύρετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε στο μπολ με τις σταγόνες σοκολάτας.
  8. Αφήνετε το μείγμα για 1 λ χωρίς να ανακατέψετε και συνέχεια αρχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και ένα ένα λείο γλάσο. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς και μετά βυθίζετε το κάθε ντόνατ μέχρι τη μέση στο γλάσο. Τα πασπαλίζετε με τρούφα σοκολάτας, ή πολύχρωμη τρούφα ή με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Καλή σας απόλαυση.

[*] Βουτυρόγαλα (buttermilk) θα βρείτε σε κάποια Σούπερ Μάρκετ και σε επιλεγμένα Delicatessen. Εάν δεν είναι εύκολο να βρείτε, αντικαταστήστε το με ξυνόγαλα, Αριάνι ή φτιάχνετε το δικό σας με γάλα πλήρες και λεμόνι ή ξύδι, κατά προτίμηση μηλόξιδο, ως εξής:

Ρίχνετε για κάθε 100 ml φρέσκο γάλα πλήρες 1 κ.σ. μηλόξιδο άσπρο ξίδι ή λεμόνι και τα ανακατεύετε καλά. Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσο βουτυρόγαλα χρειάζεστε! Δηλ. στη παρούσα συνταγή στα 240 ml γάλα θα βάλετε 2, 5 κ.σ. ξίδι ή λεμόνι. Αφήνετε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λ και θα δείτε το βουτυρόγαλα να έχει πήξει ελαφρώς. Αν όχι προσθέτετε λίγες σταγόνες ξύδι επιπλέον και το αφήνετε να πήξει ελαφρώς. Είναι έτοιμο για να το βάλετε στο γλυκό σας.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντόνατς πανεύκολα χωρίς μαγιά, αυγά και βούτυρο στο φούρνο (Video)

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα