1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μυστικά: Βλάπτουν την ψυχική υγεία


Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει μυστικά. Ιδίως όταν πρόκειται για κάτι που μας κάνει να ντρεπόμαστε. Τώρα όμως, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα μυστικά που μας προκαλούν ντροπή βλάπτουν την ψυχική μας υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέκριναν πώς η απόκρυψη ντροπιαστικών και ένοχων μυστικών επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Οι ειδικοί μελέτησαν 1000 συμμετέχοντες κάνοντάς τους μία σειρά ερωτήσεων για μυστικά που είχαν και πόση ντροπή ή ενοχή συνδεόταν με αυτά τα μυστικά. Ερωτήθηκαν επίσης για το πόσες φορές, μέσα στην ημέρα, σκέφτονταν αυτό το μυστικό και το κάλυπταν.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάικλ Σλέπιαν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα ένοχα μυστικά προκαλούν τύψεις και μεταμέλεια, ενώ τα ντροπιαστικά μυστικά κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ανάξιοι και αδύναμοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι ήταν πιο επιρρεπείς στο να κρατούν μυστικά που αφορούν την ψυχική υγεία ή την εμφάνισή τους, αλλά ένιωθαν ενοχή όταν φέρονταν λάθος σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ενοχή είναι προτιμότερη από την ντροπή, αλλά ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μην είναι τόσο αυστηροί με τον εαυτό τους και τα μυστικά τους.

Όπως είπε ο Δρ. Σλέπιαν: «σχεδόν όλοι κρύβουν κάποιο μυστικό αλλά αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία, τις σχέσεις και το ευ ζην μας. Παραμένει όμως ακόμα άγνωστο το πώς η μυστικότητα κάνει τόσο κακό».
Σύμφωνα με τον Σλέπιαν «εξετάσαμε την ενοχή και την ντροπή, τα δύο συναισθήματα που έχουν μελετηθεί περισσότερο από όλα. ‘Αντίθετα με τα βασικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και ο θυμός, που αναφέρονται σε κάτι έξω από τον εαυτό μας, η ντροπή και η ενοχή βρίσκονται στο κέντρο του εαυτού. Όταν κάποιος αποκρύπτει κάτι, δεν έχει να κάνει με το πώς νιώθει για αυτό το μυστικό, αλλά πόσο συχνά το συζητά με τον άνθρωπο που τον αφορά».

Όταν κάποιος ένιωθε ντροπή για το μυστικό, ένιωθε μικρός, ανάξιος ή αδύναμος, ενώ η ενοχή του προκαλούσε τύψεις, ένταση ή μεταμέλεια. Τα μυστικά για την ψυχική υγεία κάποιου, μία παλαιότερη τραυματική εμπειρία ή η έλλειψη χαράς για την ίδια του την εμφάνιση έτειναν να προκαλούν περισσότερη ντροπή, ενώ όταν ο ίδιος πλήγωνε, έλεγε ψέματα ή πρόδιδε την εμπιστοσύνη άλλου ανθρώπου, αυτό τον έκανε να νιώθει ενοχές.

Ο Δρ. Σλέπιαν συμπλήρωσε: «αν το μυστικό βαραίνει, προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά, αλλά να αναγνωρίσετε ότι καθρεφτίζει τη συμπεριφορά σας και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε, Η ενοχή βοηθά τους ανθρώπους στο να συγκεντρώνονται στο τι θα κάνουν μετά και εντέλει στο να διαχειριστούν καλύτερα τα μυστικά τους και να προχωρήσουν».

 

Πηγή

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα