1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μπούτια κοτόπουλου με αφράτο ρύζι και μανιτάρια στο φούρνο (Video) | Συνταγές



Πεντανόστιμα μπουτάκια κοτόπουλου με αφράτο, μυρωδάτο ρύζι και μανιτάρια στο φούρνο. Μιασυνταγή για ένα μοναδικό πιάτο με ένα πουλερικό που ποιος δεν το λατρεύει… το κοτόπουλο ειδικά όταν μαγειρεύετε μαζί με πεντανόστιμο μυρωδάτι ρύζι. Τέλος αυτό που θα σας απογειώσει τη γεύση είναι τα υπέροχα μανιτάρια τα οποία δεν σας προτείνουμε να τα ψήσετε μαζί με το ρύζι, αν και θα μπορούσατε αν δεν έχετε χρόνο, αλλά να τα τηγανίσετε σε λίγο λάδι με σκόρδο και να τα προσθέσετε στο τέλος στο φαγητό σας και έτσι να γευτείτε το καλύτερο ρύζι που δοκιμάσατε ποτέ

Δείτε σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 6 μπούτια κοτόπουλο (το επάνω μέρος μόνο), με κόκαλο χωρίς τη πέτσα του 
  • 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι + 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • Για το ρύζι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι Μακρύκοκο ή Τζασμίν (Jasmine) ή Μπασμάτι (Basmati)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον κατά τη διάρκεια του ψησίματος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζεστό νερό 
  • Για τα μανιτάρια 
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 400 γρ. μικρά μανιτάρια, λευκά ή καφέ κομμένα στα 4 ή στα 5 ανάλογα με το μέγεθός τους
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή πράσινο κρεμμυδάκι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Σε ένα μπολ που να χωράει τα μπουτάκια κοτόπουλου ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τη πάπρικα, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη σκόνη σκόρδου, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και να αναμιγνύετε καλά. Προσθέτετε και το κοτόπουλο και το ανακατεύετε έτσι ώστε να καλυφθεί καλά από τα καρυκεύματα. Τα αφήνετε για όση περισσότερο χρόνο μπορείτε, ιδανικά και για ένα βράδυ για να μαριναριστεί καλά και να απορροφηθούν όλες οι γεύσεις. 
  2. Για το ρύζι: Παίρνετε ένα πυρέξ 25×35 εκ. και ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ζεστό ζωμό κότας, το ζεστό νερό και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τέλος προσθέτετε και το ρύζι και ανακατεύετε για να επιμερισθεί ομοιόμορφα στο πυρέξ. 
  3. Για το ψήσιμο: Τοποθετείτε τα μπουτάκια στο πυρέξ πάνω από το ρύζι, σκεπάζετε καλά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ.
  4. Στη συνέχεια, ελέγχετε το φαγητό, προσθέτετε στο ρύζι λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αν απαιτείται λίγο ακόμα βραστό νερό ανακατεύετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί πολύ καλά το κοτόπουλο. Μετά το ξεσκεπάζετε ρυθμίζετε το φούρνο στο γκριλ και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3-5 λ επιπλέον ή μέχρι να ροδίσει καλά το κοτόπουλο και να γίνουν τραγανές οι ακρούλες του ρυζιού. 
  5. Για τα μανιτάρια: Λίγο πριν ψηθεί το κοτόπουλο φτιάχνετε τα μανιτάρια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρωματιστεί, για 30 δευτερόλεπτα περίπου, και μετά προσθέτετε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε 2 κ.σ. σχοινόπρασο και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και τα αποσύρετε από τη φωτιά. 
  6. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο (έχει πάρει χρώμα και από το γκρίλ) το ξεφουρνίζετε και μεταφέρετε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε μεγάλο πιάτο. Αφρατεύετε το ρύζι με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, προσθέτετε και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν τα μανιτάρια μέσα στο ρύζι.
  7. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο πάλι πάνω από το ρύζι, καλύψτε το πυρέξ πάλι με το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε για 10 λ να ξεκουραστεί και να αναμιχθούν οι γεύσεις των μανιταριών. Γαρνίρετε το φαγητό σας με το υπόλοιπο σχοινόπρασο και με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε. 

Σημείωση: H δοσολογία υγρών για το ψήσιμο, αφορά τη κατηγορία ρυζιών που σας προτείνουμε.

Tip: Μπορείτε να αφήσετε και τη πέτσα πάνω στα μπουτάκια αλλά δεν προτείνεται στη συνταγή διότι με το κόκκαλο θα είναι πιο ζουμερό το κοτόπουλο (επειδή το βοηθά να μην στεγνώσει) αλλά και γιατί η πέτσα έχει πολύ λίπος που κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα απορροφηθεί από το ρύζι. Μπορείτε δε αντί για μπουτάκια να χρησιμοποιήσετε μηρούς κοτόπουλου στους οποίους μπορείτε να αφήσετε τη πέτσα γιατί η πέτσα του μηρού έχει πολύ λιγότερο λίπος από αυτή του στήθους.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπούτια κοτόπουλου με αφράτο ρύζι και μανιτάρια στο φούρνο (Video)

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα