1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Μπορούν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV να χρησιμοποιηθούν και για τον COVID-19;



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, 15:24

Αρκετές μελέτες έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι η λήψη αντιρετροϊκής αγωγής από  ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον COVID-19, και άλλους κορωνοϊούς, όπως τους SARS-CoV και MERS-CoV είχε καλά αποτελέσματα, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν οδηγηθεί σε πλήρη ανάρρωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγήθηκε συνδυασμός λοπιναβίρης με ριτοναβίρη ( LPV/r ) και κατά κύριο λόγο στις μελέτες συμμετείχαν άτομα που δεν έφεραν τον  HIV.

Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μελέτες είχαν σημαντικούς περιορισμούς. Καταρχάς ήταν όλες μικρές ενώ υπήρχε μεγάλη ανομοιογένεια σχετικά με τον χρόνο έναρξης, τη διάρκεια και τη δοσολογία, ενώ πολλοί από τους ασθενείς λάμβαναν και άλλες θεραπείες που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στο καλό αποτέλεσμα. 

Από την άλλη οι σοβαρές παρενέργειες που καταγράφηκαν ήταν σπάνιες. Άλλωστε πρόκειται για δοκιμασμένες θεραπείες σε ασθενείς με HIV οι οποίοι λαμβάνουν συστηματικά την αγωγή αυτή και οι παρενέργειες που εμφανίζονται είναι μέτριας σοβαρότητας. Στην περίπτωση των ασθενών με κορωνοϊό δεδομένου ότι η θεραπεία θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες, οι παρενέργειες αναμένεται να είναι ακόμα πιο περιορισμένες. 

Δύο μελέτες έχουν αναφέρει τη χρήση LPV/r  ως προφυλακτική αγωγή μετά από έκθεση σε  SARS-CoV και MERS-CoV. Η μία έδειξε ότι τα ποσοστά νόσησης από  MERS-CoV ήταν λιγότερα στους εργαζόμενους που έλαβαν LPV/r σε σύγκριση με αυτούς που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο. Η άλλη δε βρήκε καμία λοίμωξη από SARS-CoV σε 19 άτομα που νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο με ασθενείς που είχαν  SARS, εκ των οποίων τα 11 είχαν λάβει την προφυλακτική αγωγή. 

Γι ακόμη μια φορά όμως η ποιότητα των ερευνητικών δεδομένων είναι χαμηλή, κυρίως εξαιτίας του μικρού μεγέθους δείγματος, των πολλών και διαφορετικών φάρμακων που χορηγήθηκαν στους νοσηλευόμενους, καθώς και της αβεβαιότητας ως προς τον βαθμό έκθεσης. 

Κρίνεται σκόπιμο ωστόσο να αναφερθεί ότι έχουν προγραμματιστεί και διεξάγονται αρκετές κλινικές δοκιμές αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία του COVID-19 σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και πολλά από τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο 2020.  

Πηγή: andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, 15:24



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα