1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Μπορεί μια βαζεκτομή να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία;



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, 09:31

Η ορμονική ανισορροπία εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη από μια συγκεκριμένη ορμόνη. Κανένα τρέχον στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι βαζεκτομές προκαλούν ορμονική ανισορροπία στους άνδρες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης. 

Μερικές αιτίες ορμονικών ανισορροπιών στους άνδρες περιλαμβάνουν το αυξημένο βάρος ή την παχυσαρκία, τις δυσκολίες στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την  έλλειψη φυσικής άσκησης, τα προβλήματα ύπνου, το χρόνιο στρες, τον διαβήτη, τα προβλήματα των όρχεων, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, τη λήψη φαρμάκων ορμονικής υποκατάστασης και  τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν παρενέργειες, αν και οι βαζεκτομές ενέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο. Ορισμένες πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες της βαζεκτομής περιλαμβάνουν την αποτυχία στείρωσης , το σύνδρομο χρόνιου πόνου αποστείρωσης, τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος και τα κοκκιώματα σπέρματος.

Παράλληλα τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δεν υποδηλώνουν ότι η βαζεκτομή προκαλεί στυτική δυσλειτουργία ή οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2020 μάλιστα σημειώνει ότι μελέτες έχουν δείξει τις ακόλουθες βελτιώσεις στη σεξουαλική λειτουργία μεταξύ των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε βαζεκτομή: 

  • αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής
  • αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση 
  • βελτιωμένη λίμπιντο 
  • βελτιωμένες στύσεις
  • βελτιωμένοι οργασμοί 
  • βελτιωμένη εμπιστοσύνη στη σεξουαλική ζωή

Η βαζεκτομή λοιπόν δεν επηρεάζει την παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή και σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε βαζεκτομή παρουσίασαν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση μετά τη διαδικασία.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, 09:31



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα