1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μπατζίνα με φέτα πανεύκολη (Video) | Συνταγές



Μπατζίνα είναι μια ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Είναι μια πίτα χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά εύκολα και γρήγορα. Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν και έπρεπε η νοικοκυρά να ετοιμάσει ένα νόστιμο και χορταστικό φαγητό. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι και μια πίτα που γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα και αυγά. Αυτή η πίτα ονομάστηκε μπατζίνα, δεν περιείχε κολοκύθι αρχικά, αργότερα προστέθηκε, αλλά πήρε την ονομασία της από το τυρί που περιείχε. Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη “μπάτζος” (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για μια υπέροχη μπατζίνα με την αρχική της σύνθεση δηλ. μόνο με φέτα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό 
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 125 ml σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα σας)
  • λίγο ελαιόλαδο και σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά και λίγο αλάτι και τα χτυπάτε με σύρμα. Ρίχνετε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Μετά προσθέτετε το σιμιγδάλι, το μπέικιν και το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη, σχετικά σφιχτή ζύμη.
  2. Τέλος προσθέτετε και τη θρυμματισμένη φέτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα στη ζύμη. Αδειάζετε τη ζύμη σε ένα ταψί 32 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα, και τη στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού. Αν προτιμάτε τη μπατζίνα σας πιο λεπτή και πιο τραγανή τη βάζετε σε μεγαλύτερο ταψί. 
  3. Τη περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, τη πασπαλίζετε με το σουσάμι και τη ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στο κάτω τελευταίο ράφι για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει και από πάνω και από κάτω. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας, από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και πόσο τραγανή τη θέλετε.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα 

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπατζίνα με φέτα πανεύκολη (Video)

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα