1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μουσταλευριά με πετιμέζι – Το παραδοσιακό γλυκό του φθινοπώρου… αλλιώς!


Η μουσταλευριά είναι το παραδοσιακό μας γλύκισμα που έχει ως βασικό συστατικό τον μούστο. Οι ρίζες της ανάγονται στα αρχαία χρόνια όπου ήταν γνωστή ως οινούτα, ονομασία που διατηρήθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα, όπως μουστόπιτα και πάστελλος.

Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής μουσταλευριάς, την οποία έφτιαξε ο Άκης Πετρετζίκης και μας άρεσε πολύ! Αντί για μούστο θα χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι κι έτσι μπορούμε να φτιάχνουμε το αγαπημένο μας γλυκό όλο τον χρόνο -όχι μόνο το φθινόπωρο.

Υλικά

1 λίτρο νερό

50 γρ. κορν φλάουρ

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. πετιμέζι

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρίφαλο

50 γρ. σουσάμι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

κανέλα-καρύδια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να πήξει το μείγμα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το σουσάμι. Αφήνουμε να καβουρδιστεί και μεταφέρουμε στο μείγμα στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου μεταφέρουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με την κανέλα και τα καρύδια.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα