1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ | Συνταγές

Πεντανόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι, σιγομαγειρεμένο στη κατσαρόλα μέχρι να κόβετε με το πιρούνι, τελειωμένο στο φούρνο μαζί με πουρέ. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο, οπτικά και γευστικά για να σερβίρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στους καλεσμένους σας στα επίσημα τραπέζια σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το μοσχαράκι
  • 13 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1.200 γρ. μοσχάρι (σπαλομίτα ή λαιμό) κομμένο σε μικρές μπουκιές
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 400 γρ. (1 κουτί) ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 8 μέτριες πατάτες
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 φλ. τσαγιού πικάντικη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι (½+½ χωριστά, το ½ φλ. προαιρετικά)
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μοσχαράκι: Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο, το κόβετε σε μικρές μπουκίτσες και το αφήνετε για 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψετε. Μετά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τις μπουκίτσες κρέατος για 5-6 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα και “θωρακιστούν” απ” όλες τις πλευρές.
  2. Στη συνέχεια μειώνετε λίγο τη θερμοκρασία, ρίχνετε το κρεμμύδι, ανακατεύετε, το αφήνετε για λίγο να “μαραθεί” και μετά προσθέτετε το σκόρδο, τη πιπεριά, το σέλερι και το καρότο και τα αφήνετε να σοταριστούν για 3-4 λ. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε και το αφήνετε να ψηθεί για 2-3 λ.
  3. Προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τη ζάχαρη, τη πάπρικα, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε, συμπληρώνετε νερό (ή ζωμό κρέατος) τόσο όσο σχεδόν να σκεπάζει το κρέας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα σας, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 1 ώρα και 20 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά του και “δέσει” καλά η σάλτσα.
  4. Για το πουρέ: Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το κρέας, καθαρίζετε τις πατάτες, τις ψιλοκόβετε και τις βράζετε για 25 λ περίπου από την ώρα βρασμού ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Λίγο πριν αποσύρετε τις πατάτες από τη φωτιά, ρίχνετε σε μια καταρολίτσα τη κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το σκόρδο (αν το θέλετε) και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνετε καλά. 
  5. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά, διατηρείτε ζεστό το μείγμα και αφήνετε μέσα το σκόρδο, μέχρι να το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσει το μείγμα. Στραγγίζετε τις πατάτες, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε και τις πολτοποιείτε καλά.
  6. Αλατοπιπερώνετε τις πολτοποιημένες πατάτες, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, προσθέτετε και το μείγμα κρέμας γάλακτος-βουτύρου, αφού πετάξετε πρώτα το σκόρδο, και το μισό τριμμένο τυρί  και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί πλήρως.
  7. Πετάτε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι από το κρέας και μετά το μοιράζετε σε ατομικά πυρίμαχα μπολ ή το ρίχνετε όλο σε ένα ενιαίο πυρέξ. Από πάνω απλώνετε το πουρέ με κορνέ ζαχαροπλαστικής ή τον στρώνετε ομοιόμορφα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του κρέατος.
  8. Πασπαλίζετε από πάνω (προαιρετικά) το υπόλοιπο μισό τριμμένο τυρί και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. Το ξεφουρνίζετε ζεστό, το σερβίρετε αμέσως και καλή σας όρεξη. 

Σε ενιαίο πυρίμαχο σκεύος πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα