1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μοναξιά: Αυτοί την νιώθουν περισσότερο


Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όλοι όταν ακούμε την λεξη μοναξιά είναι ένας ηλικιωμένος που έχει χάσει το ταίρι του και βρίσκεται ξαφνικά μόνος στο σπίτι. Κι όμως! Νέα έρευνα δείχνει πως δεν είναι οι ηλικιωμένοι που βιώνουν πιο έντονα την μοναξιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California στο San Diego των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 340 εθελοντές ηλικίας από 27 έως 101 ετών.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dilip Jeste και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως «σε ποσοστό 76% ανέφεραν από ήπια έως και πολύ έντονα αισθήματα μοναξιάς»

Όπως συμπέραναν οι ερευνητές, η μοναξιά είναι πιο έντονη στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της ζωής, στα 50 και μετά τα 80.
Ο Jeste χρησιμοποίησε τρεις κλίμακες εκτίμησης της μοναξιάς: Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά ένιωθαν απομονωμένοι από το περιβάλλον τους.

Όταν διαπίστωσε ότι το συνολικό ποσοστό όσων ένιωθαν απομονωμένοι έφτασε το 76%, εξεπλάγη. Ωστόσο, το ποσοστό έντονης μοναξιάς ήταν περίπου 22%.

Οι ηλικίες «κορύφωσης» της μοναξιάς εξηγούνται ως εξής: Όταν πλησιάζουν στα 30, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους, προσωπικά και επαγγελματικά, γεγονός που σε κάποιους μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση.

Στα 50, συμβαίνει αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε κρίση μέσης ηλικίας, η οποία για πολλούς μπορεί να σημαίνει μοναξιά.

Στα 80, οι άνθρωποι βλέπουν συγγενείς και φίλους να φεύγουν από τη ζωή, τα παιδιά τους να ζουν μακριά και τους εαυτούς τους να απομονώνονται κάθε μέρα και περισσότερο.

Ο Jeste και η ομάδα του διαπίστωσαν ακόμη πως όσοι ένιωθαν εντονότερη μοναξιά ήταν λιγότερο αισιόδοξοι ενώ η συνολική τους διανοητική κατάσταση κρίθηκε χειρότερη από όσους δεν ένιωθαν μοναξιά.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, η επιστημονική ομάδα αναφέρει πως η ανάπτυξη αντανακλαστικών, η ευκολία στη λήψη αποφάσεων και στην αποδοχή διαφορετικών απόψεων μπορούν να «θωρακίσουν» ένα άτομο απέναντι στη μοναξιά.

Ένα ακόμη «όπλο» είναι, σύμφωνα με αυτή αλλά και άλλες μελέτες, το να μιλάει κανείς ανοιχτά για τη μοναξιά του. Μάλιστα, οι επιστήμονες εντάσσουν σε αυτή τη διαδικασία ακόμη και το να μοιράζεται κανείς την εμπειρία του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα!

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα