1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Μνήμη του Αγίου Φιλωνίδη, Επισκόπου Κουρίου (17 Ιουνίου)  


Μνήμη του Αγίου Φιλωνίδη, Επισκόπου Κουρίου (17 Ιουνίου)  

6936

 

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ισαύρου, Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Φήλικος, Ερμεία και Περεγρίνου, οι οποίοι μαρτύρησαν περί τα τέλη του τρίτου αιώνα στην Απολλωνία και του αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου της Κύπρου.

Στο βίο του αγίου Φιλωνίδη, που συνέγραψε ο επίσκοπος Αρίστων, αναφέρεται ότι έζησε επί εποχής του χριστιανομάχου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Αρνούμενος να προσκυνήσει τα είδωλα και ομολογώντας δημόσια την πίστη του στον Ιησού Χριστό, ρίχτηκε στη φυλακή, μαζί με τους αγίους Αριστοκλή, Δημητριανό και Αθανάσιο, οι οποίοι και τελειώθηκαν με μαρτυρικό θάνατο. Έχοντας πληροφορηθεί το βασιλικό διάταγμα, βάσει του οποίου οι στρατιώτες εντέλλονταν να ασελγούν σωματικά εις βάρος των Χριστιανών κρατουμένων, ο άγιος ανέβηκε σε ψηλό μέρος και μετά από θερμή προσευχή έριξε τον εαυτό του στον γκρεμό.

Με τον τρόπο αυτό έδειξε έμπρακτα ότι, σε περιπτώσεις που διακυβεύονται ανώτερα πνευματικά αγαθά όπως η αρετή, η τιμή, η ελευθερία και η πίστη στο Θεό, η ανθρώπινη ζωή, που αναμφισβήτητα είναι δώρο Θεού, περνά σε δεύτερη αξία και θυσιάζεται ο άνθρωπος για τα υψηλότερα ιδανικά.

Ο Άγιος μάρτυρας Φιλωνίδης παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Κυρίου Ιησού Χριστού, πριν ακόμη πέσει στο έδαφος.

Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.

Πηγή:  churchofcyprus.org.cy


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα