1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μην πετάξετε ό,τι σας απέμεινε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!


Για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είχατε ψωνίσει πολλά. Ιδιαίτερα λαχανικά και ζαρζαβατικά που δεν πιάνουν πολύ χώρο και κοστίζουν λιγότερο από το κρέας ή το ψάρι, σωστά; Νομίζατε ότι θα τα χρησιμοποιούσατε την Πρωτοχρονιά, αλλά έχουν αρχίσει και χαλάνε. Τι κάνετε;

Φτιάχνετε πεντανόστιμες συνταγές με ό,τι έχετε! Ξεκινάμε;

Σαλάτα με λάχανο και Caesar dressing

Στο συγκεκριμένο πιάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λαχανικό σας έχει περισσέψει. Ειδικά αν πρόκειται για λάχανο. Προσέξτε μόνο να είναι πολύ λεπτά κομμένο. Το καλό με αυτή είναι ότι δεν πάνε χαμένα και άλλα ψιλικά που μπορεί να σας έχουν περισσέψει, όπως ξηροί καρποί, λαχανικά ή αρωματικά. Αυτή η σαλάτα είναι ακόμα πιο νόστιμη όταν έχετε αφήσει το dressing να «κάτσει» λίγο.

Υλικά:

Για το dressing

50 γρ. ηλιόσποροι

50 γρ. ξηροί καρποί

1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη

1 κουταλιά μουστάρδα dijon

Χυμός από 1/2 λεμόνι

Για τη σαλάτα

350 γρ. λάχανο

400 γρ. λάχανο ιταλικό (ή απλό μαρούλι)

150 γρ. σκληρό τυρί

1 χούφτα μυρωδικά (δυόσμος, μέντα, άνηθος)

Εκτέλεση: Μουλιάστε τους ξηρούς καρπούς για περίπου 15 λεπτά σε κρύο νερό. Αν έχετε χρόνο αφήστε τους και ώρες, γιατί έτσι το μείγμα θα είναι πιο κρεμώδες. Έπειτα στραγγίξτε και στεγνώστε τους και ανακατέψτε τους με όλα τα υλικά για το dressing στο μπλέντερ. Προσθέστε 200ml νερό και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Αφήστε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη η σαλάτα σας.

Για τη σαλάτα καθαρίστε και πλύντε καλά τα λαχανικά σας. Κόψτε σε πολύ λεπτές λωρίδες και τοποθετήστε το λάχανο σε ένα μπολ. Κόψτε με τα χέρια και τα μυρωδικά σας και ρίξτε τα και αυτά στο μπολ. Περιχύστε με το dressing και ανακατέψτε πολύ καλά, ώστε κάθε πρασινάδα να καλυφθεί με σως. Όταν είναι έτοιμο τρίψτε από πάνω τα περισσεύματα του τυριού.

Pancakes με τυρί και γρήγορη μαρμελάδα μανταρίνι

Την εποχή αυτή οι κλημεντίνες δε λείπουν από το σπίτι μας, σωστά; Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια έχουν την τιμητική τους. Μέχρι που φτάνουν σε σημείο να χαλάνε στο καλάθι μας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι, όμως! Αυτή η συνταγή σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ό,τι σας έχει περισσέψει. Ταιριάζει άψογα με ξηρούς καρπούς, οπότε άλλη μια ευκαιρία να ξεφορτωθείτε εκείνους που έχουν αρχίσει να χάνουν την τραγανή υφή τους.

Υλικά:

Για τη μαρμελάδα

6 κλιμεντίνες

1 μεγάλο grapefruit ή 3 μικρά πορτοκάλια

2 κουταλιές μέλι

Για τα pancakes

250 γρ. τυρί ρικότα

125 γρ. αλεύρι

1 κουταλιά μαγειρική σόδα

2 αυγά, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι

2 κουταλιές καστανή ζάχαρη

100 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια

200 ml γάλα

ξύσμα από 2 λεμόνια

ξύσμα από 1/2 μανταρίνι ή πορτοκάλι

βούτυρο για το τηγάνι

αλάτι

Εκτέλεση: Βάλτε το τυρί στο κόσκινο και αφήστε το να βγάλει τα υγρά του (περίπου 10 λεπτά). Στο μεταξύ φτιάξτε την μαρμελάδα, καθαρίζοντας τα φρούτα και μαγειρεύοντας την ψίχα αργά μαζί με το μέλι, μέχρι να έχετε ένα παχύρευστο μείγμα.

Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με το γάλα σε μια κανάτα. Προσθέστε αυτό το μείγμα αργά και σταδιακά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε αργά μέχρι να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα. Προσθέστε τα κάστανα και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε τη ζάχαρη. Χτυπήστε μέχρι να έχετε μια μαρέγκα. Με τη σπάτουλά σας «κυκλώστε» μέσα στο μείγμα με τα κάστανα τη μισή ποσότητα μαρέγκας. Τώρα, προσθέστε το τυρί και την υπόλοιπη μαρέγκα. Πρέπει να έχετε ένα ελαφρύ και αφράτο μείγμα.

Σε ένα τηγάνι προσθέστε το λάδι και τηγανίστε τα pancakes και από τις δύο πλευρές. Κρατήστε τα ζεστά μέχρι να γίνουν όλα, τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο και όταν είστε έτοιμες περιχύστε με τη μαρμελάδα μανταρινιού!

Είδατε; Τίποτα δεν πάει χαμένο!


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα