1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Μην αφήσεις την καραντίνα να σε παχύνει


του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως θα έχετε καταλάβει μπαίνουμε σε μια ιδιότυπη καθημερινότητα. Πολλές ώρες σπίτι, ημέρες ή κα εβδομάδες. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά και την τάση για περιττό τσιμπολόγημα, το μέλλον μοιάζει ξεκάθαρο: περιττά κιλά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προλάβουμε και να μπορέσουμε να μπούμε στα παντελόνια μας το καλοκαίρι – το οποίο σημειωτέον πλησιάζει; Ο Διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου, δίνει διατροφικές συμβουλές και στρατηγικές που… σώζουν ζω(ν)ές.

Τακτικό ζύγισμα

Πρώτο και καλύτερο και άκρως αποτελεσματικό. Η αυτορρύθμιση μέσα από το καθημερινό, πρωινό ζύγισμα μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας. Αν δούμε ότι ξεφύγαμε, τότε πολύ απλά προσπαθούμε την υπόλοιπη μέρα να φάμε λιγότερες θερμίδες ή να κινηθούμε περισσότερο μέσα στο σπίτι.

Κρύψιμο «αμαρτωλών» τροφών

Αποφεύγουμε να βάζουμε στο σπίτι τρόφιμα – πειρασμούς. Πατατάκια, μπισκοτάκια και λοιπά παχυντικά τρόφιμα που τελειώνουν σε «άκια» καλύτερα να μην περάσουν το κατώφλι του σπιτιού μας. Αν περάσουν, τότε καλύτερα να μπουν σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως για παράδειγμα πίσω πίσω στο ψυγείο ή σε κάποιο ψηλό ράφι, έτσι ώστε να μην τσιμπολογάμε κάθε τρεις και λίγο. Το ίδιο ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς. Ναι, είναι υγιεινοί, όμως είναι πλούσιοι σε θερμίδες, επομένως αν τους έχουμε σε ορατό σημείο, θα θέλουμε να τους καταναλώσουμε χωρίς να χρειάζεται.

Καταγραφή τροφίμων

Στο τέλος της ημέρας, αφιερώνουμε μερικά λεπτά για να καταγράψουμε τι φάγαμε. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά, μας κινητοποιεί και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές ώστε να γνωρίζουμε όλο το εύρος τροφών που καταναλώσαμε.

Προσοχή στο ντελίβερι

Αποφεύγουμε να παραγγέλνουμε φαγητά απ’ έξω. Συνήθως είναι νόστιμα και ίσως φτηνά κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, καθώς και αλάτι. Χρόνος υπάρχει άπλετος, επομένως γιατί να μην αναζητήσουμε στο διαδίκτυο υγιεινές συνταγές και να ασχοληθούμε περισσότερο με τη μαγειρική; Αν μάλιστα έχουμε και πιτσιρίκια, τότε μπορούν και αυτά να μπουν στο παιχνίδι. Είναι όλα τα ντελίβερι παχυντικά; Φυσικά και όχι. Δείτε εδώ μερικές υγιεινές επιλογές.

Σταθερές ώρες γευμάτων

Είναι αρκετά σημαντικό οικογενειακά ή ατομικά να έχουμε σταθερές ώρες για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ. Έτσι το μυαλό μας δεν θα είναι συνέχεια στο τι θα φάμε.

«Ενίσχυση» ανοσοποιητικού

Σε υγιή άτομα, το ανοσοποιητικό δεν ενισχύεται από τη διατροφή, όμως, υπάρχουν συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του. Επομένως όχι, αν φάμε περισσότερα καρύδια δεν θα έχουμε καλύτερη ανοσία, ούτε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο διαφημίζεται ως «ενισχυτικό» της άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να υπάρχουν στη διατροφή φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρι και κρέας, δηλαδή τροφές οι οποίες μας παρέχουν βιταμίνες Ε, D, φλαβονοειδή, σίδηρο και ψευδάργυρο και φυσικά πρωτεΐνη. Η τελευταία είναι ακρογωνιαίος λίθος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού – φροντίζουμε να λαμβάνουμε 0,8 -1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Τέλος, τόσο τα προβιοτικά, όσο και τα πρεβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα μας. Επομένως βάζουμε στη διατροφή μας κεφίρ και γιαούρτι (προβιοτικά), και φρούτα, λαχανικά, όσπρια (πρεβιοτικά).

Καλύτερο σώμα, καλύτερη διάθεση

Τέλος, η εικόνα που έχει το σώμα μας και το βάρος μας επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας. Αν λοιπόν αυτές τις μέρες και όσες θα έρθουν τα κιλά μας αυξηθούν, είναι πολύ πιθανό αυτό να μας «ρίξει» ψυχολογικά. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ψυχολογία και διάθεση.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα