1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί στο φούρνο | Συνταγές


Πεντανόστιμες μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί που λιώνουν στο στόμα και απογειώνουν τη γεύση σας, ψημένες στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Αν δεν νηστεύετε προσθέστε στο τέλος του ψησίματος και λίγη θρυμματισμένη φέτα και απολαύστε το τέλειο πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 8 μικρές μελιτζάνες κομμένες στα 4 
  • 1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3-4 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. τυρί φέτα ψιλο-θρυμματισμένη (αν δεν νηστεύετε)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε στα 4. Αν οι μελιτζάνες δεν είναι στην εποχή τους και έχουν σπόρια, τις πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνετε για 30 λ σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” και βγάλουν τη πικρίλα τους. Μετά ξεβγάλτε τες κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό και σκουπίστε τες πολύ καλά για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το σπορέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζετε, σε δόσεις, τις μελιτζάνες για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι, τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα αλλάζετε συχνά, για να απορροφηθεί το περισσότερο λάδι και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. 
  3. Μέχρι να απορροφήσουν το λάδι τους οι μελιτζάνες σε άλλο μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνετε τα κρεμμύδια σε φέτες μαζί με τη ζάχαρη, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να «καραμελώσουν».
  4. Όταν καραμελώσουν προσθέτετε το σκόρδο, ανεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε το πελτέ, το χυμό ντομάτας, 1 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών, τις δάφνες αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε και τα βράζετε τη σάλτσα σας για 5 λ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και πετάτε τα φύλλα δάφνης.
  5. Παίρνετε ένα ταψί που να χωράει καλά τις μελιτζάνες και στρώνετε στη βάση του τις μελιτζάνες φροντίζοντας να μην αφήσετε πολλά κενά μεταξύ τους. Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, από πάνω τις καλύπτετε με τη σάλτσα ντομάτας και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Βάζετε το ταψί σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και ψήνετε τις μελιτζάνες σας για 40 λ. Αν θέλετε να βάλετε και το τυρί φέτα, τότε ψήνετε τις μελιτζάνες σας για 25 λ, τις βγάζετε από το φούρνο πασπαλίζετε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα, τις ξαναβάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε για 10-15 λ επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  7. Τις ξεφουρνίζετε, τις αφήνετε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις σερβίρετε με μια μεγάλη σαλάτα επιλογής σας και ζεστό ψωμί. Καλή σας όρεξη.

Tip: Για να φύγει το περίσσιο λάδι από τις μελιτζάνες μετά το τηγάνισμα, τηγανίστε τες 1 ημέρα πριν τις μαγειρέψτε τες και αφήστε τες σε σουρωτήρι για τουλάχιστον 7-8 ώρες. 

Βασική ιδέα συνταγής προσαρμοσμένη από εδώ

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί στο φούρνο

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα