1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι ντομάτα και μυρωδικά | Συνταγές


Πεντανόστιμες μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστές με κρεμμύδια, φρέσκες ώριμες ντομάτας και μυρωδικά που απογειώνουν τη γεύση τους. Μια συνταγή του Χρ. Πέσκια για ένα εξαιρετικό ιμαμ με μελιτζάνες όπου το μπόλικο λάδι και κρεμμύδι καθώς και το σιγανό ψήσιμο είναι δυο από τα μυστικά για επιτυχημένα μεσογειακά λαδερά. Δοκιμάστε τα!

Ιμάμ το ελληνικόν: Το γέμισμα της μελιτζάνας είναι παλιά συνήθεια σε όλη την Ελλάδα (και στην ευρύτερη Μεσόγειο) και υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία υλικών για τη γέμιση: θερινά λαχανικά, μυρωδικά, τυριά, ρύζι, πλιγούρι, κιμάς και γενικά ψιλοκομμένο κρέας. Με τα χρόνια καθιερώθηκε ως κλασική γέμιση το μείγμα από ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό, γνωστό ως ιμάμ μπαϊλντί. Τόσο πολύ αγαπήθηκε το πιάτο αυτό, που το ακολουθεί ο μύθος ότι, τάχα, κάποιος ιμάμης έχασε τις αισθήσεις του, λιποθύμησε (μπαΐλντισε) από την ευωδιά του φαγητού που ψηνόταν.

Υλικά συνταγής

  • Για τις μελιτζάνες
  • 12 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, σχετικά μεγάλες και όσο πιο χοντρές βρείτε – εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε μικρού μεγέθους φλάσκες ή Λαγκαδά
  • 250-300 ml ελαιόλαδο
  • Για την γέμιση
  • 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  • 2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα (ή ανάμικτο με μαϊντανό ή μόνο μαϊντανό)
  • 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα του ή 1 κ.γ. ξερό, κοπανισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις μελιτζάνες: Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις μελιτζάνες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάτε. Χαράζετε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας σε ρόμβους (δηλ. σε χιαστί τομές), σχετικά βαθιά για να ψηθούν στο εσωτερικό της σάρκας, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι κάτω.
  2. Τις πασπαλίζετε με σχετικά μπόλικο αλάτι, τις αναποδογυρίζετε πάνω σε καθαρές πετσέτες και τις αφήνετε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στη διάρκεια του τηγανίσματος. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε για να φύγει το αλάτι, τις στύβετε καλά με τα χέρια σας και τις σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε τις μελιτζάνες για μερικά λ, σε δόσεις, ακουμπώντας τες στο λάδι με την κομμένη πλευρά τους. Μόλις ροδίσουν καλά και μισομαλακώσουν, τις τηγανίζετε για λίγο και από την άλλη. Τις βγάζετε από το τηγάνι και, χωρίς να τις στύψετε ή να τις στραγγίξετε από το λάδι, τις αραδιάζετε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη και τηγανισμένη τους πλευρά προς τα πάνω. Τις αφήνετε εκεί, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
  4. Για την γέμιση: Στο ελαιόλαδο έμεινε στο τηγάνι τηγανίζετε τις ροδέλες κρεμμυδιών για 2-3 λ, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν. Προσθέτετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρετε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους (χωρίς να τις αφήσετε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).
  5. Προσθέτετε τις ντομάτες, το θυμάρι, τη δάφνη, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε το μείγμα, χωρίς καπάκι, για 15-20 λ ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Πετάτε τα σκόρδα και τη δάφνη.
  6. Για την συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Με ένα κουτάλι πιέζετε τη μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα και μοιράζετε εκεί τη σάλτσα ντομάτας. ΄Οση σάλτσα περισσέψει τη ρίχνετε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες.
  7. Φουρνίζετε το ταψί και ψήνετε το ιμάμ για περίπου 1½-2 ώρες ή μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν. Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο και αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, πριν το σερβίρετε. Μοιράζετε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτετε λίγη από τη σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί. Συνοδεύετε με φέτα βαρελίσια ή γιαούρτι της αρεσκείας σας.

Tip: Εκτός από δυόσμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό επιθυμείτε: μαϊντανό, θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη. Επίσης στη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης.

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι ντομάτα και μυρωδικά

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα