1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μειώνουν οι αφυγραντήρες την μούχλα στο σπίτι;


Βοηθούν οι αφυγραντήρες με την μούχλα; Οι αφυγραντήρες συμβάλλουν σε διάφορα προβλήματα κλειστών χώρων, όπως στο σπίτι, αλλά έχουν άραγε την ικανότητα να περιορίσουν και την μούχλα;

Σύμφωνα με έρευνες, οι καλύτεροι αφυγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των υψηλών επιπέδων υγρασίας που προάγουν την ανάπτυξη μούχλας. Παρόλο που δεν μπορούν να διώξουν εντελώς τους σπόρους μούχλας από το σπίτι σας ή να την εξαλείψουν, μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή της.

Αλλά πώς θα μπορέσετε να καταλάβετε εάν ένας αφυγραντήρας βοηθά εμπράκτως με την μούχλα στο σπίτι; Και πώς ακριβώς το πετυχαίνουν;

Βοηθούν οι αφυγραντήρες με την μούχλα στο σπίτι;

Η μούχλα είναι ένα κοινό πρόβλημα. Εάν τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά, τότε αναπτύσσεται μούχλα πρωτίστως σε μέρη όπως το μπάνιο και κουζίνα.

Μπορούν λοιπόν οι αφυγραντήρες να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα μούχλας; Σύμφωνα με εκπρόσωπο του CDC: ναι και όχι.

Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως η μούχλα και οι σπόροι της σε έναν εσωτερικό χώρο. Ωστόσο, η ανάπτυξη μούχλας μπορεί να περιοριστεί ελέγχοντας την υγρασία σε αυτούς τους χώρους. Πολλοί μπορεί να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν έναν αφυγραντήρα σε σπίτι με υψηλή υγρασία. Ένας αφυγραντήρας βοηθά στην απομάκρυνση της υγρασίας από τον αέρα. Οι αφυγραντήρες πρέπει να τοποθετούνται στο σημείο του σπιτιού με την υψηλότερη υγρασία. Στόχος είναι η υγρασία εσωτερικού χώρου να είναι από 30% έως 50%.

Έρευνες επιβεβαιώνουν αυτόν τον στόχο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Fungi, διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος της υγρασίας είναι πιο σημαντικός από την χαμηλή θερμοκρασία του χώρου, όσον αφορά την πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας.

Ωστόσο, εάν έχετε ήδη μούχλα στον χώρο, ένας αφυγραντήρας δεν θα την σταματήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η μούχλα θα αναπτυχθεί μέσα σε 24-48 ώρες από την έκθεση στο νερό και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη της πηγής υγρασίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της μούχλας.

Επομένως, εάν η μούχλα είναι ήδη ορατή, θα πρέπει να βρείτε και να διορθώσετε το πρόβλημα της πηγής υγρασίας που την προκάλεσε και εν συνεχεία να την εξαλείψετε.

Πώς θα ξέρετε αν ο αφυγραντήρας βοηθάει με την μούχλα

Αυτό θα το ξέρετε εάν συμβαίνουν τα ακόλουθα:

  • μείωση της συγκέντρωσης υδρατμών (θάμπωμα) στα παράθυρα
  • μείωση της συγκέντρωσης υδρατμών σε άλλες ψυχρές επιφάνειες
  • αν πάρετε μια συσκευή που μετρά τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι και αυτή δείχνει επίπεδο RH στο 30-50% (πολλοί αφυγραντήρες έχουν ενσωματωμένη τέτοια λειτουργία ένδειξης υγρασίας στον χώρο)
  • αν έχει φύγει η χαρακτηριστική μυρωδιά μούχλας στον χώρο

Εάν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα δεν βελτιώνεται, παρόλο που έχετε εξαλείψει την αρχική πηγή υγρασίας, έχετε καθαρίσει την μούχλα και χρησιμοποιείτε και αφυγραντήρα, τότε μπορεί να χρησιμοποιείτε λάθος ισχύος αφυγραντήρα για τον χώρο σας.

Ακριβώς όπως και οι περισσότερες οικιακές συσκευές, έτσι και οι αφυγραντήρες διατίθενται σε διάφορα επίπεδα ισχύος. Η εύρεση του σωστού μοντέλου είναι το κλειδί για να κάνετε τη διαφορά στον χώρο σας.

Πηγή: https://www.livescience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς βγαίνει η μούχλα και πώς φεύγει η μυρωδιά της στο σπίτι

Συμπτώματα υγείας που δείχνουν πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι – Όλα τα σημάδια

Πήρατε αφυγραντήρα; Ζήτημα υγείας ο σωστός καθαρισμός του – Τι επιβάλλεται να ξέρετε

Πώς φεύγουν οι μυρωδιές από καπνό και τσιγάρο από το σπίτι και τα έπιπλα

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα