1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού


Ζυμαρικά Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού
Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Κυματιστά ζυμαρικά τυλίγουν το χταπόδι σε θάλασσα βασιλικού. Γλύκα και αρμύρα και αρώματα. Ένα πιάτο με θαλασσινή αύρα και τη μυρωδιά μιας γλάστρας που ταξιδεύει στο πέλαγος. Οι μαφαλντίνε με χταπόδι και σάλτσα πέστο βασιλικού είναι μια ιδιαίτερη, πληθωρική μακαρονάδα, που όμως, διατηρεί καθαρή την γευστική της αρχιτεκτονική. Είναι εντυπωσιακά νόστιμη με πλούσια δομή, που υπογραμμίζει ότι τα διαφορετικά υλικά που η φύση μας προσφέρει συνδυάζονται με αμέτρητους τρόπους.

Μακαρόνια με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Τα πολλά εύγευστα μαγειρέματα του χταποδιού έχουμε υμνήσει σε όσα σχετικά άρθρα έχουν προηγηθεί στο pandespani και θα το κάνουμε με κάθε νέα ευκαιρία. Επειδή, ως υλικό αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης στις κουζίνες των παραθαλάσσιων χωρών και δη των μεσογειακών.

Ανάμεσά τους, η ελληνική και η ιταλική διαθέτουν πάμπολλα κλασικά πιάτα που ανταγωνίζονται στη νοστιμιά και στην αξιοποίηση των χαρακτηριστικών που κάνουν το χταπόδι τόσο αγαπητό ως τροφή και στις δύο χώρες.

Η ευελιξία του χταποδιού να μεταμορφώνεται δίπλα σε άλλα υλικά, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η εγγενής γεύση και η υφή του, είναι το σημαντικότερό του πλεονέκτημα. Και παρότι άπειροι το θεωρούν κορυφαίο όταν το απολαμβάνουν απλώς ψητό, σκέτο, κανείς δεν αντιστέκεται ούτε στη μυρωδιά ενός καλομαγειρεμένου πιάτου ούτε στη θέα του. Βλ. και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι.

Ζυμαρικά Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Ζυμαρικά με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Από τον αλάθητο σαν γεωμετρία, συνδυασμό ζυμαρικών με θαλασσινά επιλέξαμε να ταιριάξουμε το γλυκόσαρκο ασπόνδυλο χταπόδι με ένα εντελώς ξεχωριστό σχήμα, τις κυματιστές μαφαλντίνε – Mafaldine Barilla· να τυλίξουμε τα πλοκάμια του στις κορδέλες της ζύμης και να ενώσουμε τις ομότιμες al dente διαστάσεις τους.

Τρίτος πρωταγωνιστής στο πιάτο η σάλτσα βασιλικού Pesto Genovese Barilla για να ντύσει τα υλικά με τη χάρη και τη μοναδική μυρωδιά του φυτού που οι μεσογειακές κουζίνες λατρεύουν.

Το αποτέλεσμα; Ένα εξαιρετικό πιάτο, πλήρες γεύσεων, αρωμάτων και υφής. Αλλά, ενδιαφέρον ακόμη και από την οπτική σκοπιά, καθώς οι δυο σειρές από μικρά βολάν που διατρέχουν τις χαριτωμένες μαφαλντίνε ανταγωνίζονται έντιμα τις βεντούζες απ’ το χταπόδι.

Βασιλικός, σκόρδο, παρμεζάνα εναποθέτουν σ’ αυτό και ένα ελαφρώς πικάντικο, γήινο στοιχείο που εξισορροπεί τη θαλασσινή πολυπλοκότητα (umami) του χταποδιού. Η ιταλική κουζίνα στα μεγάλα της κέφια επιδεικνύει μια μακαρονάδα με χταπόδι που φιλοσοφεί πάνω στις αντιθέσεις.

Mafaldine Barilla

Ζυμαρικά Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Τι να προσέξετε

Οι μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού είναι μια πολύ εύκολη μακαρονάδα, αν και λιγότερο γρήγορη απ’ ότι (σας/μας) έχουμε συνηθίσει. Κι αυτό επειδή περιλαμβάνει το 40λεπτο βράσιμο του χταποδιού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο χταπόδι είτε κατεψυγμένο. Σημειώστε ωστόσο, πως  το χταπόδι κατά το μαγείρεμα συρρικνώνεται, μαζεύει – αρκούντως.

Αν σας αρέσει η μακαρονάδα σας να περιέχει αρκετά κομμάτια χταποδιού, προνοήστε ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο βάρος για τέσσερις μερίδες δεν μπορεί να είναι κάτω από 800 γρ. Στη συνταγή το ολόκληρο, ακαθάριστο χταπόδι ήταν 1.250 γραμμάρια.

Τι θα πιείτε

Ένα τόσο ωραίο και πληθωρικό πιάτο αποζητάει ένα φρουτώδες κρασί, φρέσκο και με βοτανικό χαρακτήρα, που να μπορεί να συνδιαλαγεί με τη σάλτσα πέστο.

Όμως, το ίδιο καλά ταιριάζει και το ιταλικό Basito, το κοκτέιλ που οι γείτονες εφηύραν διασκευάζοντας τον βασιλιά των κοκτέιλ Μοχίτο, βάζοντας στη θέση της μέντας ή του δυόσμου, – τι άλλο; – βασιλικό. ❣😉

Στην ίδια λογική, εξαιρετική συνοδεία για το χταπόδι με τις μαφαλντίνε και πέστο βασιλικού αποτελεί και το Papa Doble, το θρυλικό διπλό Daiquiri του Χέμινγουεϊ.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
& hashtag #pandespani

και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια 🙂


Ζυμαρικά Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Προετοιμασία: 1 ώρα, από την οποία ασχολείστε περί τα 15-20 λεπτά. Μπορείτε να βράσετε το χταπόδι πολύ νωρίτερα και να ολοκληρώσετε τη μακαρονάδα πριν το σερβίρισμα. Αν έχετε το χταπόδι ακαθάριστο, δείτε πως θα το καθαρίσετε εύκολα στο άρθρο φάβα με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
800 γρ. – 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
———
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml κρασί λευκό ξηρό
1 κ.γ. ολόκληρα μαύρα πιπέρια
2 φύλλα δάφνης
νερό να σκεπάζει το χταπόδι – 2.5 lt ή περισσότερο
———
320 γρ. Mafaldine Barilla
190 ml (1 βαζάκι) Pesto alla Genovese Barilla
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Προετοιμάζετε – μαγειρεύετε το χταπόδι:

Mafaldine και pesto βασιλικού Barilla, χταπόδι, μυρωδικά, λαχανικά, κρασίΣε κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά της πρώτης κατηγορίας ολόκληρα, εκτός από το χταπόδι. Ήτοι: νερό, ελαιόλαδο, κρασί, δαφνόφυλλα, τα πιπέρια, κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο. Φέρνετε σε βρασμό και προσθέτετε το χταπόδι. Το υγρό θα πρέπει να το καλύπτει. Αν όχι, συμπληρώνετε με ζεστό νερό.

Βράσιμο χταπδιού

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Θα πρέπει ο βρασμός να είναι ελάχιστος. Σε επαγωγικές εστίες: 2.5-3/9. Σε δυνατά γκάζια στο 1 ή 2. Σιγομαγειρεύετε για 40 λεπτά. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το χταπόδι καρφώνοντάς το με την μύτη του μαχαιριού. Θα πρέπει να είναι μαλακό, αλλά και κάπως al dente – να μην λιώνει.

Χταπόδι κομμένο

Αποσύρετε από τη φωτιά και βγάζετε το χταπόδι σε πιάτο. Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει και κόβετε το κεφάλι και τα πλοκάμια του σε μικρές μπουκιές. Μπορείτε, αν θέλετε, να ξύσετε ελαφρώς (με μαχαίρι) τη σκούρα εξωτερική μεμβράνη από τη σάρκα, ώστε αυτή να μείνει ανοιχτόχρωμη – όπως στις φωτό. Έτσι, το πιάτο θα είναι πιο πράσινο. Στο κατεψυγμένο χταπόδι η μεμβράνη βγαίνει και με τα δάχτυλα.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σύντομη δουλειά αφορά πρωτίστως στο αισθητικό μέρος του τελικού πιάτου, όχι στο γευστικό.

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά:

Mafaldine Barilla

Βράζετε τις Mafaldine Barilla σε αρκετό (1 lt /100 γρ.) και καλά αλατισμένο νερό (2 κ.σ. που προστίθενται όταν το νερό κοχλάζει) για 9 λεπτά – όσο ο αναγραφόμενος χρόνος.

Σοτάρισμα χταποδιού στο τηγάνι

Όσο βράζουν τα ζυμαρικά: Σε άνετο τηγάνι ρίχνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το σκόρδο ολόκληρο (μέτρια φωτιά). Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτετε τα κομμάτια του χταποδιού. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά γυρίζοντάς τα.

Χταπόδι με σάλτσα βασιλικού

Αφαιρείτε το σκόρδο και προσθέτετε τη σάλτσα πέστο. Ανακατεύετε. Μαγειρεύετε για 1 λεπτό ακόμη.

Χταπόδι με σάλτσα βασιλικού

Χταπόδι με σάλτσα βασιλικού και ζυμαρικά

Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρετε με την κουτάλα των ζυμαρικών στη σάλτσα με το χταπόδι.  Αν τα σουρώσετε, θα πρέπει να κρατήσετε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Ρίχνετε τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτοντας και λίγο από το νερό των ζυμαρικών.

Ζυμαρικά Μαφαλντίνε με χταπόδι και πέστο βασιλικού

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις μαφαλντίνε με το χταπόδι και πέστο βασιλικού σε πιατέλα ή σε πιάτα. Προσθέτετε μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού. Φέρνετε το μύλο στο τραπέζι.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα