Εμείς δεν θα σε κρίνουμε, κάνε ό,τι νομίζεις. Οφείλουμε όμως να σε ενημερώσουμε για τους κινδύνους, αλλά και για τις εξίσου νόστιμες εναλλακτικές.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Μακροπρόθεσμα, μια διατροφή που βασίζεται στο junk συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, κατάθλιψης, πεπτικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Και όπως θα περίμενε κανείς, η συχνότητα έχει σημασία: η κατανάλωση γρήγορου φαγητού περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ η κατανάλωση γρήγορου φαγητού περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2, αλλά και θάνατο από στεφανιαία νόσο.
Βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού για μόλις πέντε ημέρες, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα των μυών τους να μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ενέργεια, κακή πέψη και παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν θες να τρως μια στο τόσο «σαβούρα», αλλά ανησύχησες, τσέκαρε γενικά στις συνήθειες σου. Καπνίζεις ή το παρακάνεις με το αλκοόλ; Ασκείσαι τακτικά και τρως πολλά θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς κ.α.; Τότε μπορείς να την βγάλεις καθαρή τρώγοντας… βρώμικα, αρκεί να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Σκέψου το σαν αναλογία: αν φτάνεις το 80:20 (όπου 80% τα υγιεινά γεύματα που κάνεις και 20% τα λιγότερο υγιεινά), είσαι εντάξει.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις τα αγαπημένα σου junk με εξίσου νόστιμες, αλλά πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, αντί για πατατάκια μπορείς να φτιάξεις τσιπς λαχανικών ή ποπ κορν. Αντί για τηγανιτό κοτόπουλο πανέ, μπορείς να δοκιμάσεις τραγανό κοτόπουλο στον φούρνο και αντί για μια πίτσα με τίγκα αλλαντικά, μια αντίστοιχη με λαχανικά.
Δες περισσότερα εδώ: Υγιεινές εναλλακτικές σε αγαπημένα junk food