1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μήπως πάσχετε από την ασθένεια της αδράνειας;


Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νόσος του θυρεοειδούς, αλλεργίες. Αυτές και πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους και τώρα έρχεται να προστεθεί μία ακόμα: H αδράνεια.

Η αδράνεια είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ουσιαστικά δηλαδή ο καθιστικός τρόπος ζωής. Ήδη, ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει κατηγορηθεί ως μια από τις πιο συχνές αιτίες της παχυσαρκίας, κάτι που με τη σειρά του είναι ο «καταλύτης» για το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τις παθήσεις των αρθρώσεων και άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Γι’ αυτό λοιπόν έχει έρθει πια η ώρα να εξετάσει κανείς αν η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι κι αυτή μια ασθένεια από μόνη της.

Τα υπέρβαρα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή δεν είναι τα μόνα των οποίων η υγεία θα μπορούσε να επηρεαστεί από την αδράνεια. Όποιος είναι σωματικά αδρανής, ακόμα κι αν δεν είναι (ακόμα…) υπέρβαρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα. Οι άνθρωποι με θέσεις γραφείου ή εκείνοι που ακινητοποιούνται μετά από τραυματισμούς ή γυναίκες που μένουν στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με μελέτες, ξοδεύουμε πολύ χρόνο κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή, οδηγώντας αυτοκίνητο και «σωριάζοντας» τον εαυτό μας στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση για να δούμε τα αγαπημένα μας προγράμματα.

Το Ιντερνετ έχει καταστήσει δυνατό να πραγματοποιούμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καθημερινών εργασιών μας μέσω αυτού, όπως τα ψώνια, η πληρωμή λογαριασμών, η επαφή με τους φίλους, ακόμα και η ίδια η εργασία πολλών από εμάς μπορεί πια να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Όλα αυτά τα κάνουμε καθιστοί, ενώ παλαιότερα για να γίνουν θα έπρεπε να κινηθούμε. Χιλιάδες γενεές χρειάστηκε να στέκονται όρθιες για να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και βρίσκονταν συνεχώς σε κίνηση, απλά και μόνο για να επιβιώσουν, ενώ τώρα εμείς καθόμαστε με τις ώρες.

Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να αντισταθούμε, επιχειρώντας να γυμναστούμε. Αλλά πολύ γρήγορα κουραζόμαστε και ζαλιζόμαστε με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουμε. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η λύση για να θεραπεύσουμε την αδράνεια είναι αυτή να αντιμετωπιστεί μέσω πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία, ανάλογων με αυτές που υπάρχουν για τη διακοπή του καπνίσματος ή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Αυτό θα κάνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπείες και επίσημα προγράμματα άσκησης.

Πέρα όμως από αυτά που θα πρέπει να κάνει η επίσημη πολιτεία του κάθε κράτους για να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη της, εμείς οι ίδιοι, από τη στιγμή που γνωρίζουμε πια πόσο βλαπτική είναι για την υγεία μας η καθιστική ζωή, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση να σηκωθούμε από την καρέκλα και τον καναπέ και να γυμναστούμε.

Διαβάστε παρακάτω τι θα μπορούσατε να κάνετε για να νικήσετε την αδράνεια.

• Αποκτήστε ένα βηματόμετρο. Φορέστε το στον καρπό σας και αρχίστε να περπατάτε. Η οπτική υπενθύμιση στον καρπό σας το πιθανότερο είναι πως θα σας παρακινήσει να περπατήσετε περισσότερο. Αν γνωρίζετε πόσα βήματα κάνετε κάθε μέρα, θα μπορείτε σταδιακά να βελτιώνετε τις επιδόσεις σας. Κι αυτή είναι πράγματι μια θετική αλλαγή.

• Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε κάποιο όροφο, προτιμήστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ.

• Αν δουλεύετε σε γραφείο προτιμήστε να κατεβείτε μια στάση πιο πριν και να περπατήσετε για να φτάσετε στη δουλειά σας.

• Περπατήστε γύρω από το σπίτι σας, διανύστε μικρές αποστάσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

• Σηκωθείτε από τον υπολογιστή και ξεμουδιάστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάντε κάποια άλλη δουλειά, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού δραστηριότητα θεωρούνται.

• Βγάλτε βόλτα το σκύλο σας και αυτή τη φορά φροντίστε να μην είναι σύντομη, αλλά λίγο μεγαλύτερη.

Υπάρχουν τρόποι και αν σας φαίνεται βαρύ και δύσκολο στην αρχή, όσο το συνηθίζετε (γνωρίζοντας και ότι κάνετε καλό στην υγεία σας), θα αποκτήσετε και την όρεξη για να το συνεχίσετε.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα