1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μάθε για τις γαρίδες | aitoloakarnanianews.gr


Γλυκές, χυμώδεις και ελαφρώς αλμυρές, οι γαρίδες είναι από τα αγαπημένα θαλασσινά παγκοσμίως. Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας τες μια εξαιρετικά ευέλικτη πρώτη ύλη. Με όποιο τρόπο και αν τις μαγειρέψεις, είναι μια πολύ καλή επιλογή, με σημαντική θρεπτική αξία. Οι “λευκές” και οι “τίγρης” είναι δύο ευρέως διαθέσιμες ποικιλίες και οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες. Το μέγεθος τους, κυμαίνεται από μικρό έως και αρκετά μεγάλο, ανάλογα με την ποικιλία. Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη εισαγωγή νωπών και κατεψυγμένων γαρίδων από διάφορα μέρη του κόσμου. Βρίσκονται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και μπορούν να μαγειρευτούν ποικιλοτρόπως.

Οφέλη για την υγεία

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν την όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. Περιέχουν ιδανική αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, σακχάρου και καρδιακών παθήσεων.

Πώς να επιλέξετε τις γαρίδες

Οι καλύτερες είναι αυτές που καταψύχονται αμέσως μόλις αλιευθούν. Όσον αφορά τις φρέσκιες, θέλουμε να έχουν λαμπερό χρώμα, με ευχάριστο άρωμα. Στην αγορά κατατάσσονται βάσει μεγέθους και τους δίνεται ένα νούμερο που δηλώνει το μέγεθος τους. Όσο πιο μικρό το νούμερο, τόσο πιο μεγάλη είναι η γαρίδα.

Προετοιμασία πριν το μαγείρεμα

Για το ξεπάγωμα: Αφήνουμε τις κατεψυγμένες γαρίδες να ξεπαγώσουν μια νύχτα στο ψυγείο. Εναλλακτικά για γρηγορότερη απόψυξη, τις βγάζουμε από τη συσκευασία τους, και τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Είναι έτοιμες για ψήσιμο σε περίπου 15 λεπτά.

Αφαίρεση του εντέρου: To έντερο δεν θα μας βλάψει αν δεν το αφαιρέσουμε, αλλά μερικές φορές είναι αντιαισθητικό να υπάρχει. Συχνά, στο εμπόριο τις βρίσκουμε έτοιμες καθαρισμένες, χωρίς το έντερο. Εάν δεν έχει αφαιρεθεί, είναι εύκολο να το αφαιρέσουμε μόνοι μας: απλώς χρησιμοποιούμε τη μύτη ενός μαχαιριού για να το αφαιρέσουμε, ξεπλένοντας με άφθονο νερό. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το έντερο, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουμε πρώτα το κέλυφός τους.

Χρήσεις

Μπορούμε να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε ή και να τις βράσουμε. Καταναλώνονται μόνες τους ή συνοδεία άλλων υλικών.

Τρόπος αποθήκευσης

Καλό είναι να μην καταψύχουμε τις γαρίδες που αγοράζουμε φρέσκες. Πιθανότατα έχει ήδη καταψυχθεί και αποψυχθεί μία φορά, και η εκ νέου κατάψυξη θα βλάψει την ποιότητα. Χρησιμοποιούμε τις φρέσκες γαρίδες μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την αγορά τους. Για μακροχρόνια αποθήκευση, μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένες και να τις ξεπαγώσουμε όποτε χρειαστεί.

Τις διατηρούμε κατεψυγμένες μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση. Ξεπαγώνουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Τις αποθηκεύουμε αποψυγμένες στο ψυγείο σε μια χαλαρά κλεισμένη πλαστική σακούλα ή σε ένα μεγάλο μπολ.

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με γαρίδες;


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα