1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μάθετε σωστά για το Bitcoin και τα Cryptos


To σεμινάριο «Εισαγωγή στο Bitcoin και στα Cryptos» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και γνώσεις σε ένα θέμα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών: Τι είναι το Bitcoin; Από πού αντλεί τη δύναμή του; Ποιος είναι ο λόγος που διαθέτει εκατομμύρια φανατικούς φίλους (και εχθρούς); Πώς έφτασε μέσα σε μια δεκαετία από αξία μηδέν να χτιστεί πάνω του ένα οικονομικό και τεχνολογικό οικοσύστημα τόσο μεγάλης αξίας;

Όταν ακούς για Bitcoin, συνήθως το μυαλό σου πάει στην κερδοσκοπία, ότι είναι ένας τρόπος να βγάλεις εύκολα και γρήγορα λεφτά. Πράγματι, όλοι ξεκινάμε να ασχολούμαστε μαζί του επειδή μας προσελκύει η δυνατότητα να βγάλουμε κέρδος. Κανείς δεν λέει όχι σε επιπλέον χρήματα.

Ωστόσο, όσο το μελετάμε, συνειδητοποιούμε πως είναι κάτι παραπάνω από ένα επενδυτικό μέσο. Σίγουρα είναι, αλλά δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Αν μείνεις στην κερδοσκοπία, είναι σαν να χρησιμοποιείς το Internet μόνο για να βλέπεις… πορνό. Χάνεις όλη τη μαγεία, τον θησαυρό της γνώσης, τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Και εδώ κυριαρχεί η ειρωνεία: Όσοι μέχρι τώρα έχουν χάσει χρήματα από τα κρυπτονομίσματα, είναι ακριβώς αυτοί. Όσοι νόμιζαν πως θα βγάλουν εύκολα χρήματα. Που δεν διέθεσαν χρόνο για να μάθουν, να αντιληφθούν τις ανατρεπτικές ιδιαιτερότητες του ψηφιακού χώρου, την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Τι εννοούμε εξέλιξη του χρήματος; Με το Bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις ψηφιακή μεταφορά χρημάτων χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία που καθιστά πολύ λιγότερο αναγκαία, τη λειτουργία των τραπεζών, τουλάχιστον ως μηχανισμών εκκαθάρισης συναλλαγών. Όπως το e-mail αφαίρεσε αρκετή από τη χρησιμότητα του παραδοσιακού ταχυδρομείου. Τα κρυπτονομίσματα, αν συνεχίσουν με την ίδια δυναμική που δείχνουν τώρα, θα κάνουν στις τράπεζες ό,τι έκανε το email στο συμβατικό ταχυδρομείο, ό,τι έκαναν τα ειδησεογραφικά sites στις εφημερίδες.

Πώς είναι δυνατόν, θα διερωτηθείτε. Οι τράπεζες είναι απαραίτητες εδώ και αιώνες. Λάθος. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες. Με το Bitcoin στέλνεις και λαμβάνεις αξία από και σε οποιονδήποτε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας απλώς ένα κινητό ή έναν υπολογιστή με σύνδεση στο Internet. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια διεύθυνση για να λάβει ή να στείλει Bitcoin. Δωρεάν. Με παρόμοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει μια διεύθυνση e-mail. Να λαμβάνει και να στέλνει πληροφορίες και δεδομένα.

Άμεσα. Χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Όπως δίνεις ή δέχεσαι χαρτονομίσματα ή χρυσό. Το πρόβλημα, όμως, με τη φυσική μορφή των νομισμάτων είναι πως, για να γίνει η συναλλαγή χωρίς τη μεσολάβηση κανενός, θα πρέπει οι συναλλασσόμενοι να βρίσκονται δίπλα. Όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται με το Bitcoin. Με το Bitcoin μπορώ να στείλω χρήματα οπουδήποτε μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσο μεγάλο κι αν είναι το ποσό, όπου επιθυμώ στον κόσμο.

Κανείς, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν έχει τη δυνατότητα να σε εμποδίζει να στέλνεις Bitcoin. Δεν ζητάς την άδεια κανενός. Δεν κινδυνεύεις από capital controls ή κατασχέσεις. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια υποδομή ψηφιακών πληρωμών, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο. Γιατί; Επειδή δεν ανήκει σε καμία ιδιωτική ή εταιρική ή κυβερνητική οντότητα. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν επαναστατικό.

Το Bitcoin μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μεταφοράς αξίας; Όχι. Ακόμα δεν είναι αποδεκτό παντού. Δεν αποτελεί λογιστική μονάδα υπολογισμού αξίας. Δεν διαθέτει τη σταθερότητα ενός μέσου διαφύλαξης αξίας. Ατέλειες, όμως, είχε στα αρχικά στάδια και το e-mail.

Όταν φτιάχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, οι εταιρείες Internet, οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν χρήματα. Κάποιοι επειδή εξαπατήθηκαν, κάποιοι επειδή επένδυσαν σε εταιρείες που απέτυχαν και χάθηκαν. Κανείς δεν θυμάται αυτά τα περιστατικά, όπως δεν θυμάται τα χρήματα που χάθηκαν.

Αυτό που έμεινε ήταν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας που, παρά την αμφισβήτηση, μεταμόρφωσε τον κόσμο. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και τώρα. Υπάρχει η περίπτωση να μπαίνουμε σε μια χρονική περίοδο που οι Bitcoiners θα θεωρηθούν πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί από τους υπόλοιπους. Μπορεί και όχι.

Ωστόσο, όποιος μάθει για το Bitcoin και πιστέψει στην προοπτική του τοποθετώντας ένα μικρό μέρος των χρημάτων του, δεν έχει πολλά να χάσει. Σε περίπτωση αποτυχίας, η απώλεια θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Αν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του, η ζωή του ίσως αλλάξει.

Το σεμινάριο

Για τα μεγάλα αυτά ζητήματα, από τις 20/3/2023, το Euro2day.gr διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα με τίτλο «Εισαγωγή στο Bitcoin και στα Cryptos». Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκείνους που θεωρούν πως έχουν ανάγκη να μάθουν σε λίγες ώρες τι συμβαίνει στον νέο συναρπαστικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά. Ξεκινούν στις 18:00, διαρκούν συνολικά 3 ώρες, ενώ τα γκρουπ είναι ολιγομελή (μέγιστο 10 άτομα). Με το τέλος του σεμιναρίου θα έχετε αποκτήσει τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα και θα έχετε διδαχθεί:

·        Τι είναι το Bitcoin, τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας και τις επενδυτικές προοπτικές του.

·        Γιατί έχουν αποτύχει να το σταματήσουν οι κυβερνήσεις και γιατί αναμένεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

·        Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μέσο καθημερινών συναλλαγών.

·        Ποια είναι η διαφορά του Bitcoin από τα σημερινά κρατικά νομίσματα.

·        Τι σημαίνει πληθωρισμός, τύπωμα χρήματος και υπό ποιες προϋποθέσεις βοηθά το Bitcoin στην προστασία των επενδυτών.

·        Πώς ανοίγουμε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι και πώς αγοράζουμε και πουλάμε με τον πιο εύκολο, οικονομικό και ασφαλή τρόπο.

·        Απλές επενδυτικές τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας.

Με τη λήξη του σεμιναρίου, χορηγούνται βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικές σημειώσεις.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Βασίλης Παζόπουλος. Ο Β. Παζόπουλος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει πιστοποίηση επενδυτικού συμβούλου από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής διεθνών αγορών σε χρηματιστηριακές εταιρείες. Τον Δεκέμβριο του 2014 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Επενδυτές χωρίς Σύνορα». Είναι υπεύθυνος της στήλης Blockchain & Crypto στο Euro2day.gr και διευθυντής του εκπαιδευτικού προγράμματος για πιστοποιημένους crypto specialist του Institute of Digital Finance.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα