1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Μάθετε μυστικά για το χρώμα των κόκκινων κρασιών


Το χρώμα και η αδιαφάνεια ενός κρασιού μας δίνει πολλά στοιχεία για το στυλ του κρασιού που θα απολαύσουμε. Τα περισσότερα μέρη όπου συνήθως απολαμβάνουμε το κρασί είναι πολύ σκοτεινά για να παρατηρήσουμε το χρώμα του: είναι πχ ένα εστιατόριο με χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο, αν κοιτάξετε το χρώμα του κρασιού σε ένα περιβάλλον με καθαρό φωτισμό (και ένα λευκό φόντο), θα δείτε πώς τα χρώματα των ερυθρών οίνων διαφέρουν ουσιαστικά το ένα από το άλλο.

Τα πολλά διαφορετικά χρώματα του κόκκινου κρασιού
Το χρώμα του κρασιού δείχνει στοιχεία για την ηλικία του, την ποικιλία σταφυλιών, την πυκνότητα της γεύσης και πολλά άλλα. Συγκρίνοντας τα διαφορετικά χρώματα που υπάρχουν σε διάφορα κόκκινα κρασιά, μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε ένα κρασί απλά κοιτάζοντας το!

• Ένταση του χρώματος
Πόσο έντονο είναι το χρώμα του κρασιού; Είναι απαλό με ελάχιστο χρώμα ή “βάφει” τις πλευρές του ποτηριού; Αυτός ο δείκτης θα σας πει εάν το κρασί είναι ελαφρύτερο ή πιο πυκνό σε στυλ. Τα κρασιά με πιο έντονα χρώματα τείνουν να είναι πιο γεμάτα και έχουν υψηλότερες τανίνες. Όσο περισσότερο ένας οινοποιός αφήνει τις φλούδες των σταφυλιών σε επαφή με το χυμό κατά την οινοποίηση, τόσο πιο σκούρο και πιο έντονο γίνεται το χρώμα του κρασιού. Ωστόσο, μαζί με τις φλούδες (που προσθέτουν έντονο χρώμα), υπάρχουν κάποιες φορές επίσης και οι σπόροι των σταφυλιών και οι μίσχοι που προσθέτουν αυξανόμενες ποσότητες τανίνης σε ένα κρασί. Πάρα πολύ τανίνη μπορεί να κάνει ένα κρασί πικρό και υπερβολικά στεγνό. Αν υπάρχουν υπόνοιες μπλε χρώματος στην άκρη του ποτηριού αυτό σημαίνει ότι το κρασί έχει υψηλότερο ρΗ.

• Αδιαφάνεια
Πόσο αδιαφανές είναι το κρασί; Η αδιαφάνεια ενός κρασιού μπορεί να σας δώσει στοιχεία για το είδος σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει το κρασί και μπορεί επίσης να σας πει την ηλικία ενός κρασιού. Ένα αδιαφανές κρασί μπορεί ακόμα και όταν είναι φιλτραρισμένο να φαίνεται θολό. Αυτός ο τύπος είναι κοινός στα ιταλικά κρασιά όπου ο οινοπαραγωγός σκόπιμα δεν φιλτράρει το κρασί για να διατηρήσει πλούσιες υφές και πιο δυναμική γεύση στο κρασί.

• Χρώμα
Το κύριο χρώμα του κρασιού είναι αυτό που φαίνεται προς το κέντρο. Και πάλι, η απόχρωση μπορεί να σας πει πόσο χρονών είναι το κρασί. Οι εμπορικοί οίνοι τείνουν να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα το χρώμα τους (σε 2-4 χρόνια), ενώ ένα κρασί που έχει σχεδιαστεί για παλαίωση κρατάει αρκετά χρόνια πριν αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Τα κρασιά που χρειάζονται πολύ χρόνο για να αλλάξουν χρώμα χρειάζονται και πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν και να διαμορφώσουν τη γεύση τους μετά από τόσα χρόνια που είναι αποθηκευμένα σε κελάρι. Διαβάστε περισσότερα για το χρώμα ενός κρασιού εδώ

• Δευτερεύοντα χρώματα (ανταύγειες)
Τα δευτερεύοντα χρώματα είναι οι διάφορες αποχρώσεις του χρώματος που βλέπουμε σε ένα ποτήρι. Στα λευκά κρασιά πχ. υπάρχουν νότες πράσινου. Στα κόκκινα κρασιά μπορεί να υπάρχουν υπαινιγμοί πορτοκαλί, καφέ ή κεραμιδί. Τα δευτερεύοντα χρώματα τα παρατηρούμε συνήθως στην άκρη του ποτηριού, όταν πλαγιάζουμε το ποτήρι και το κρασί πλησιάζει προς το χείλος.

• Παραλλαγή rim (μηνίσκος, χείλος ή νύχι του κρασιού)
Μια ευρεία διαφοροποίηση (παρέκλιση) του rim σε ένα κρασί μπορεί να υποδηλώνει ένα παλιό κρασί, ενώ ένα πολύ σφιχτό rim φανερώνει ένα πολύ νέο κρασί. Μια ελαφριά μπλε χροιά στο χείλος ενός κόκκινου κρασιού δείχνει υψηλότερη οξύτητα.

To χρώμα του Cabernet Sauvignon
Το Cabernet έχει βαθύ χρώμα σχεδόν αδιαφανές αλλά όχι τόσο αδιαφανές όσο το syrah. Σε νεαρή ηλικία τα χρώματα είναι βαθύ πορφυρό ή ρουμπίνι στο κέντρο και αποχρώσεις ματζέντα(κόκκινο-μωβ) στις άκρες. Το Cabernet χρειάζεται αρκετό καιρό για να αναπτύξει την εμφάνιση ενός παλαιότερου κρασιού (δηλ. ανοιχτόχρωμο, καφέ / πορτοκαλί χρώμα και μεγάλη ποικιλία rim). Το Cabernet ποικίλλει ανάλογα με την ένταση χρώματος που εξαρτάται από την οινοποίηση και το κλίμα. Σε ένα πιο δροσερό κλίμα, όπως στην Ουάσινγκτον ή το Μπορντό της Γαλλίας, το cabernet sauvignon είναι πιο απαλό και περιέχει λιγότερη χρωστική ουσία. Και πάλι, ένας οινοποιός μπορεί να χειριστεί αυτά τα αποτελέσματα αφήνοντας τις φλούδες σταφυλιών να εκχυλιστούν στο κρασί περισσότερο για να παράγουν ένα βαθύτερο, πλουσιότερο χρώμα. Οι ελαφρύτερα χρωματισμένοι και λιγότερο πυκνοί οίνοι Cabernet Sauvignon τείνουν να έχουν υψηλότερη οξύτητα. Ένα πιο αδιαφανές cabernet sauvignon θα δείξει γενικά μια πιο ζεστή περιοχή ανάπτυξης όπως η Καλιφόρνια ή η Αυστραλία.

Όσο το κρασί παλαιώνει, η πυκνότητα του χρώματος μειώνεται και η διαφοροποίηση του χρώματος στο rim γίνεται μεγαλύτερη, εμφανίζοντας περισσότερα πορτοκαλί (μερικές φορές καφέ) χρώματα. Ο ρυθμός με τον οποίο ένα κρασί αλλάζει εξαρτάται από την ποικιλία του κρασιού, την περιοχή και φυσικά τον παραγωγό. Γενικά, τα εκλεκτά κρασιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, 10-12 χρόνια, για να αρχίσουν να παίρνουν τα χαρακτηριστικά ενός παλαιωμένου κρασιού. Ωστόσο, οι ευαίσθητες ποικιλίες όπως merlot, zinfandel και pinot noir μπορούν να αλλάξουν ταχύτερα. Τα κρασιά χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να παλαιώσουν σε μεγαλύτερα μπουκάλια (magnum, methuselah κλπ.) λόγω της αναλογίας του αέρα/υγρού που υπάρχει στο μπουκάλι.

Το χρώμα του Merlot
Το Merlot τείνει να έχει λίγο πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με το cabernet sauvignon αλλά έχει επίσης έναν ειδικό δείκτη που σχεδόν πάντα μπορείτε να βρείτε σε ένα νεαρότερο κρασί. Έχει ελαφρώς πορτοκαλί αποχρώσεις στο χείλος. Στις πιο δύσκολες τυφλές γευστικές δοκιμές, όπου η πυκνότητα του κρασιού είναι αυτή ενός καλού cabernet sauvignon, η ένδειξη που δίνει τη λύση είναι η ταυτοποίηση του κεραμιδί χείλους. Αυτό το χρώμα κρασιού μοιάζει πολύ με το tempranillo (όπως στη Rioja), το sangiovese (όπως στο Chianti ή το Brunello di Montalcino) και το Montepulciano.

Το Syrah ή το Shiraz είναι πολύ αδιαφανές όπως είναι το petite syrah, το mourvedre (γνωστό και ως monastrell στην Ισπανία) και το malbec. Αυτά τα κρασιά έχουν πολύ μικρή διακύμανση του rim και σε νεαρή ηλικία πηγαίνουν από ένα αδιαφανές μωβ-μαύρο κέντρο έως ματζέντα στην άκρη του κρασιού.

Το Pinot Noir είναι ένα από τα πιo ανοιχτά κόκκινα κρασιά, που μπορείτε να δείτε μέσα από αυτά. Έχει χρώμα ανοιχτού κόκκινου μούρου αν και μερικοί μικροί παραγωγοί pinot noir (κυρίως στην Βουργουνδία) είναι σε θέση να εκχυλίσουν περισσότερο χρώμα στο κρασί. Το Pinot noir είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κρασιά λόγω του ανοιχτού ημιδιαφανούς χρώματος του. Ένα nebbiolo από την περιοχή Langhe στην Ιταλία μπορεί επίσης να έχει τόσο απαλό χρώμα όσο αυτό, όπως και μερικά κρασιά grenache που βασίζονται σε πιο δροσερό κλίμα.

Καθώς το pinot noir παλαιώνει, αποκτά πιο κεραμυδί/χάλκινο χρώμα. Ένα πολύ ώριμο pinot θα έχει πορτοκαλί και καστανόχρωμη απόχρωση. Η διακύμανση του rim σε ένα παλαιωμένο κρασί είναι μεγάλη και το χρώμα τείνει να είναι πιο αδύναμο και πιο απαλό.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα