1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Λεμόνι: Πώς διαφέρει από το λάιμ


Τα λεμόνια και τα λάιμ είναι είδη εσπεριδοειδών με αρκετά παρόμοια διατροφικά χαρακτηριστικά και οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαφορές μεταξύ τους.

Τα λεμόνια προέρχονται από ένα μικρό αειθαλές δέντρο ατη Νότια Ασία.

Αρκετοί τύποι εσπεριδοειδών μπορούν να παράγουν λάιμ, το οποίο είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των φρουτων, συμπεριλαμβανομένων των οφελών τους για την υγεία, του θρεπτικών περιεχομένου και των χρήσεων.

Οφέλη για την υγεία
Λεμόνια και λάιμ
Τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν πολλή βιταμίνη C, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά.

Και τα λεμόνια και τα λάιμ έχουν μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Πολλοί ισχυρίζονται διάφορα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, από τον χυμό λεμονιού και τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης χυμού λάιμ.

Τα λεμόνια και τα λάιμ έχουν πολλά κοινά οφέλη για την υγεία, επειδή μοιράζονται τις ακόλουθες ιδιότητες:

Περιέχουν πολλή βιταμίνη C
Και τα λεμόνια και τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης τον οργανισμό να απορροφά τον σίδηρο από τα τρόφιμα και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί επίσης τη βιταμίνη C στην παραγωγή κολλαγόνου, μια σημαντική ουσία για την επούλωση τραυμάτων.

Περιέχουν φλαβονοειδή
Τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν και φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά που μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως στις καρδιακές παθήσεις και τις μεταβολικές διαταραχές.

Οι μελέτες σε ζώα και κύτταρα έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεών τους στον άνθρωπο.

Η έρευνα για τα φλαβονοειδή βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδιά της, αλλά τα αρχικά ευρήματα είναι ελπιδοφόρα.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά
Μαζί με τη βιταμίνη C, τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν επίσης και άλλα αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από τη βλάβη των κυττάρων, η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η άνοια.

Είναι πιθανό τα αντιοξειδωτικά να βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Ωστόσο, και πάλι, η έρευνα στον τομέα αυτό συνεχίζεται.

Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους με τον καιρό
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λεμονιού ή προϊόντων με βάση το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, το νερό με λεμόνι είναι ένα μείγμα φρέσκου χυμού λεμονιού και νερού και αποτελεί μέρος κάποιων διαιτών απώλειας βάρους.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το λεμόνι ή οποιοδήποτε προϊόν με βάση αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους εκτός από την προαγωγή της επαρκούς ενυδάτωσης.

Τα λεμόνια μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής που τελικά οδηγεί σε απώλεια βάρους, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, τακτικής άσκησης και άλλων ουσιαστικών βελτιώσεων στον τρόπο ζωής.

Διατροφικά στοιχεία
Τα λεμόνια και τα λάιμ μοιράζονται ένα παρόμοιο διατροφικό προφίλ, όπως αναλύουμε στον παρακάτω πίνακα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντικατοπτρίζουν αυτό που υπάρχει σε ολόκληρο το λεμόνι ή στο λάιμ, όχι στον χυμό.

1 λεμόνι 84g σε σχέση με 1 λάιμ 67g

Μακροθρεπτικά συστατικά

Θερμίδες 24.4 – 20.1

Πρωτεΐνη 0,92 g – 0,47 g

Λίπος 0,25 g – 0,13 g

Υδατάνθρακες (σύνολο) 7.83 g – 7.06 g

Σάκχαρα 2.1 g – 1.13 g

Ίνες 2.35 g – 1.88 g

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Ασβέστιο 21,8 mg – 22,1 mg

Κάλιο 116 mg – 68,3 mg

Βιταμίνη C 44,5 mg – 19,5 mg

Φολάτη 9.24 mcg – 5.36 mcg

Τα θρεπτικά οφέλη των λεμονιών και των λάιμ είναι τα ίδια. Αν και τα λεμόνια έχουν ελαφρώς περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, η διαφορά είναι πολύ μικρή για να έχει κάποια επίδραση.

Οξύτητα

Και τα λεμόνια και τα λάιμ είναι υψηλά σε κιτρικό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι όξινα σε σύγκριση με πολλά άλλα τρόφιμα.

Τα λεμόνια και τα λάιμ έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, αν και τα λεμόνια μπορεί να έχουν λίγο περισσότερο κατά μέσο όρο:

Ο χυμός λεμονιού περιέχει περίπου 48 γραμμάρια κιτρικού οξέος ανά λίτρο (g / L).

Ο χυμός από λάιμ περιέχει περίπου 45,8 g / L.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα