1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνο


Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo
Ψάρι ψητό με μαραθόριζα και εσπεριδοειδή

Το λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι αποτελεί έναν ιδιαίτερα ωραίο και νόστιμο τρόπο για να σερβιριστεί ένα εύκολο ψητό ψάρι. Αρώματα, παιχνίδια υφής, μοναδική γεύση, χρώμα. Τα έχει όλα. Η καθαρή σάρκα του, απόλυτα ζουμερή, ντύνεται με τον ξεχωριστό μεσογειακό συνδυασμό που δημιουργούν τα εσπεριδοειδή με τη μαραθόριζα (φινόκιο). Το λευκό κρέας αρωματίζει η σάλτσα λεμονιού με μάραθο, όπου προσθέτουν βάθος το πορτοκάλι και μυστήριο η αρωματική γλύκα του φινόκιο. Σερβιρισμένο δε, πάνω στις οριακά τραγανές φέτες της μαραθόριζας και τις χυμώδεις του πορτοκαλιού συγκεντρώνει τις πιο δελεαστικές αντιθέσεις.

 

Η μαραθόριζα (βολβός μάραθου) ταιριάζει ιδιαίτερα στο άσπρο κρέας. Η υφή της είναι εξίσου τραγανή με το σέλινο, ενώ η μυρωδιά της θυμίζει άνηθο, γλυκάνισο και γλυκόριζα – στην πιο ευγενική εκδοχή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανεθόλης, το ισχυρό συστατικό του αιθέριου ελαίου, που βρίσκεται σε μάραθο, γλυκάνισο (άνισο), αλλά και στον αστεροειδή γλυκάνισο.

Για την μακραίωνη ιστορία του μάραθου, που το άρωμά του τόσκαγε απ’ τους αρχαίους φούρνους της Μεσοποταμίας (2.300 π.Χ.), τους μύθους και τα μαγικά του προτερήματα έχουμε γράψει σε προηγούμενες συνταγές με μαραθόριζες – δείτε σχετικά στο λινκ.

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι - ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο

Τι να προσέξετε κάνοντας λαβράκι με μαραθόριζα

Στο λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι η ένταση προκύπτει από τους μαραθόσπορους, που προστίθενται στη σάλτσα λεμονιού, με την οποία το ψάρι ψήνεται. Μαζί με τα φρέσκα φύλλα των βολβών. Γι’ αυτό επιλέξτε το μυρωδάτο λαχανικό με φύλλα στους μίσχους του.

Αν δεν βρείτε φινόκιο με πράσινα φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλωναράκια άνηθου, ωστόσο μην παραλείψετε τους σπόρους, γιατί το αποτέλεσμα θα υπολείπεται σε χαρακτήρα.

Παρά τη δύναμή του, ο γευστικός συνδυασμός φινόκιο-πορτοκάλι διαθέτει μια αβρότητα. Λειτουργεί εξαιρετικά σαν βάση αναδεικνύοντας την τρυφερή, λευκή σάρκα του λαβρακιού. Το δημοφιλές στη Μεσόγειο λαβράκι (Dicentrarchus labrax) έχει φίνα γεύση, που υπογραμμίζει το απλό μαγείρεμα/ψήσιμο.

Λαβράκια ποιοτικής ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from GreeceΧρησιμοποιήσαμε δύο ολόφρεσκα λαβράκια ποιοτικής ελληνικής υδατοκαλλιέργειας με ετικέτα Fish from Greece. Το κρέας τους ήταν σφιχτό λόγω φρεσκάδας και το δέρμα τους γλιστρούσε. Την ίδια συνταγή ωστόσο, μπορείτε να κάνετε και με τσιπούρα ή φαγκρί ή άλλο ψάρι με λευκή, γεμάτη σάρκα. Μην προτιμήσετε είδη που απειλούνται κι ας είναι ευγενή ή πιο ακριβά. Το καλύτερο ψάρι είναι πάντα το πιο φρέσκο, όχι το ακριβότερο.

Αν ψήσετε μεγαλύτερο ψάρι πχ. ενός κιλού ή παραπάνω, προσαρμόστε τον χρόνο με βάση τα 30 λεπτά ανά κιλό. Δείτε περισσότερα στο κλασικό ψάρι ψητό στο φούρνο – το πιο εύκολο έβερ. Ο φούρνος πάντα καλά προθερμασμένος.

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι - ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο

Διατροφική αξία

Εκτός από υπερνόστιμο και απολαυστικό, το λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι ως ολοκληρωμένο πιάτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με σημαντική διατροφική αξία. Το μεν λαβράκι προσφέρει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, που επιπλέον ενισχύουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, C, D, σύμπλεγμα Β) που περιέχονται στο φινόκιο και στο πορτοκάλι. Oι δε μαραθόσποροι περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Η θρεπτική αξία του ευρωπαϊκού λαβρακιού ανά 100 γρ. είναι 123 θερμίδες (23.6 γρ. πρωτεΐνες, 8 μg σελήνιο & 2.3 μg βιταμίνη D). Το αντιοξειδωτικό φινόκιο, αντίστοιχα, ανά 100 γρ. αποδίδει 31 θερμίδες, 1.2 γρ. πρωτεΐνη και 3.1 γρ. φυτικές ίνες & 7.3 γρ. υδατάνθρακες. Και το πορτοκάλι περί τις 50 θερμίδες/100 γρ.

Με δυό λόγια:

Yγιεινό, ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο, με ιδιαίτερο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα απ’ τον υπέροχο συνδυασμό των εσπεριδοειδών με την μαραθόριζα. Ωραίο στο μάτι και ελκυστικό στο τραπέζι και στο πιάτο. Εξαιρετικά εύκολο επίσης, όπως κάθε ψάρι ψητό στο φούρνο. Στους φίλους μας άρεσε πολύ. Δοκιμάστε το.

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι και μάραθο - ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι ψητό στο φούρνο

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 20-22 λεπτά το ψήσιμο. Αλατοπιπερώστε καλά το εσωτερικό κάθε ψαριού. Οι φέτες (κυρίως) του φινόκιο πρέπει να είναι λεπτοκομμένες για να ψηθούν σωστά. Αν χρησιμοποιήσετε ένα ανάλογου μεγέθους ευπαρουσίαστο πυρίμαχο σκεύος, μπορείτε να φέρετε το λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι απευθείας στο τραπέζι. Επίσης, αν δεν τρώτε το δέρμα, μπορείτε να μην ξελεπιάσετε το ψάρι. Θα παραμείνει ακόμη πιο ζουμερά μετά το ψήσιμο. Αλλά θα χρειαστεί να αλατίσετε πολύ καλά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
2 λαβράκια Fish from Greece 600-800 γρ. περίπου το καθένα, καθαρισμένα και πλυμένα
1 μεγάλο φινόκιο ή 2 σχετικά μικρά με τα πράσινα φύλλα τους
1 μεσαίο πορτοκάλι ακέρωτο, σχετικά λεπτόφλουδο ή/και 1 σανγκουίνι (στην εποχή τους)
1.5-2 κ.γ. σπόροι μάραθου
4-5 κλωναράκια φρέσκο μάραθο ή άνηθο
1 1/2 λεμόνι, ο χυμός και το ξύσμα
90 ml (6 κ.σ.) ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι και μάραθο - Fish from GreeceΠροθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Προετοιμάζετε τη βάση: Κρατάτε μερικά φύλλα απ’ το φινόκιο για το σερβίρισμα και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα μαζί με το μάραθο ή τον άνηθο. Κόβετε το φινόκιο σε λεπτές φέτες (0.5 εκατ.). Κόβετε σε ανάλογες φέτες το πορτοκάλι. Τα στρώνετε στη βάση του σκεύους, ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε πάνω τους τα λαβράκια αλατοπιπερώνοντας το εσωτερικό τους και εξωτερικά.

σάλτσα λεμονιού με μάραθο ή άνηθο για ψάρι ψητό στο φούρνο - μαρινάδα για λαβράκι στο φούρνοΕτοιμάζετε τη σάλτσα λεμονιού-μάραθου: Σε μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μάραθο (ή άνηθο), 1 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι και τους σπόρους μάραθου – ιδανικά σπασμένους στο grinder ή σε γουδί. Ανακατεύετε για να έχετε μια ενιαία σάλτσα.

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι - ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο - λαβράκι ή τσιπούρα στο φούρνο με λεμόνι & μάραθο - λαβράκι συνταγέςΠεριχύνετε με τη σάλτσα τα λαβράκια στις δύο πλευρές και στο εσωτερικό, ρίχνοντας την υπόλοιπη τριγύρω πάνω στις φέτες απ’ το φινόκιο και πορτοκάλι.

Ψήσιμο: Ψήνετε τα ψάρια στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι και μάραθο - ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο & γρήγοροΣερβίρισμα: Με ευπαρουσίαστο σκεύος,  καιμεταφέρετε ως έχει στο τραπέζι προσθέτοντας τα φρέσκα φύλλα που κρατήσατε. Το λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι είναι και η χαρά του ματιού.

Λαβράκι με φινόκιο και πορτοκάλι στο φούρνo - λαβράκι ή τσιπούρα με μαραθόριζα - λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι - ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολοΔιαφορετικά χρησιμοποιήστε ζεστή πιατέλα (μία ή δύο) βάζοντας τα υλικά με τον ίδιο τρόπο περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα. Το ίδιο ισχύει και για το σερβίρισμα στα πιάτα.

Print Friendly, PDF & Email

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα