1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Κόκκινα αβγά και Μεγάλη Πέμπτη. Το έθιμο και οι συμβολισμοί του


Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όπως προστάζει το έθιμο οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα τα αβγά. Πως όμως ξεκίνησε αυτό και γιατί βάφονται κόκκινα; Γιατί επιλέχθηκε η Μεγάλη Πέμπτη για αυτό το έθιμο; Γιατί την Κυριακή του Πάσχα μετά την Ανάσταση και μόνο, τσουγκρίζουμε τα αβγά;

Λεπτομέρειες που διαφεύγουν της προσοχής μας αλλά και της γνώσεως μας πολλές φορές…
Το αβγό από αρχαιοτάτων χρόνων σε πολλούς πολιτισμούς είχε συμβολισμούς και ο κυριότερος είναι αυτός της ζωής. Ναι, ναι της ζωής διότι μέσα από το κέλυφος του έκρυβε την επερχόμενη ζωή.

Η επικρατέστερη παράδοση λέγει πως όταν ένας Ρωμαίος αξιωματούχος έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού από το στόμα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας νεκρός μπορεί να αναστηθεί και να επιστρέψει στην ζωή βλεποντάς το ως παράλογο.

Κι όπως πολλές φορές, όπως έχουμε πει ότι φαίνεται στα μάτια των ανθρώπων ως παράλογα ο Θεός με μια του κίνηση μπορεί να τα πραγματοποιήσει…..

Κι ενώ η Μαρία η Μαγδαληνή προσπαθούσε να τον πείσει ομολογώντας την Ανάσταση του Ιησού Χριστού περνούσε μια «δούλα» του Ρωμαίου αξιωματούχου από το σημείο με ένα καλάθι αβγά που τα είχε περιμαζέψει και τα προόριζε για το φαγητό.

Και βλέποντας την ο Ρωμαίος αξιωματούχος λέγει προς την Μαρία την Μαγδαληνή πως αν αυτά τα αβγά γίνουν κόκκινα τότε θα μπορέσει να πιστέψει πως έγινε η Ανάσταση του Χριστού. Και πράγματι ξάφνου τα αβγά έγιναν κόκκινα και όσοι παρευρίσκονταν πίστεψαν βλέποντας αυτό το θαυμαστό γεγονός…

Όπως είπαμε το αβγό συμβολίζει την ζωή. Έτσι και για τον χριστιανισμό το αβγό μέσα του κρύβει την ζωή ενώ το κέλυφος συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού. Ενίοτε παίρνει και τον συμβολισμό της γης που σε όλα της τα επίπεδα έχει ζωή.

Το κόκκινο συμβολίζει το Αίμα του Χριστού. Το Αίμα το οποίο έχυσε κατά τα βασανιστήρια που του έκαμαν λίγο πριν την σταύρωση αλλά και το Αίμα που έχασε κατά την Σταύρωση Του.

Γιατί όμως επιλέχθηκε η Μεγάλη Πέμπτη για αυτήν την συνήθεια; Για αυτό το έθιμο; Διότι την Μεγάλη Πέμπτη στις εκκλησίες διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, αλλά πιο ορθά οι 12 Ευαγγελικές περικοπές από τα 4 Ευαγγελία που έχουν να κάνουν με την «αφήγηση» των τελευταίων ωρών του Χριστού στην επίγεια παρουσία Του.

Την Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστός βασανίζεται, υβρίζεται και σαν άλλους κακοποιούς οδηγείται στην Σταύρωση εκπληρώνοντας μέσα στην τύφλωση του μίσους των Ιουδαίων αρχιερέων όλες τις προφητείες…

Την Μεγάλη Πέμπτη χύνεται το Αίμα του Χριστού στην γη, εξ’ ου και επιλέχθηκε αυτή η μέρα που παλιότερα την αποκαλούσαν και κοκκινοπέμπτη.

Έτσι το αβγό περικλείει μέσα του την ζωή όπως και ο Τάφος του Χριστού περίκλειει μέσα Του την Αθάνατον Ζωήν, τον Ζωοδότην Χριστό. Ενώ περιλούζεται με το Αίμα Του που έχυσε για εμάς τους ίδιους.

Τα τελευταία χρόνια που ακμάζει ως καταναλωτική η εποχή μας, κάποιες εταιρίες αλλά και γενικά με επιρροή από την Άπω Ανατολή που πάντα σε καθετί τοποθετούν ποικιλόμορφα χρώματα ήρθε και σε εμάς ως ξενόφερτο το «έθιμο» με τα πολύχρωμα βαμμένα αβγά τα οποία ενίοτε τα συνοδεύει κι ένα κουνελάκι το οποίο σε αλλοτινούς καιρούς ήτο σύμβολο γονιμότητας και δεν έχει καμία σχέση με την Πασχάλια περίοδο.

Αλλά όπως σε πολλά πράγματα και καταστάσεις ενίοτε επιχειρήται μια αλίωση, έτσι αυτό γίνεται κι εδώ με αποτέλεσμα να χάνεται ο συμβολισμός του εθίμου…

Τέλος να προσθέσω πως μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τσουγκρίζουμε τα αβγά λέγοντας και ομολογώντας το «Χριστός Ανέστη» και αντ’ απαντώντας «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος».

Η κίνηση αυτή συμβολίζει το άνοιγμα του Τάφου από τον Άγγελο και την θριαμβευτική έξοδο από το εσωτερικού του Ζωοδώτου αυτού Τάφου του Αναστάντος Κύριου της Ζωής και του Θανάτου Ιησού Χριστού και την αναγγελία αυτού του γεγονότος από στόμα σε στόμα με ομολογία πίστεως που βασίζεται και στην Ανάσταση του Χριστού ακόμη κι από στόματα τα οποία μπορεί να μην το λένε με πίστη αλλά το ομολογούν έστω και άθελά τους…

Καλή πνευματική Ανάσταση..!!!

Εύχεσθαι

Του Σπύρου Συμεών

ΠΗΓΗ


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα