1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ | Το κοτόπουλο πάει Ινδία


της Αγάπης Μαργετίδη

Όπως έχω γράψει στο παρελθόν, το κοτόπουλο λατρεύει τα ταξίδια. Το ίδιο κι εγώ. Αυτή τη φορά φύγαμε για Ινδία. Όχι εγώ, το κοτόπουλο, δυστυχώς. Θα πάει να βρει το επίσημα ανακηρυγμένο εθνικό φρούτο της Ινδίας, το mango. Σήμερα έμαθα ότι το mango κατέχει αυτόν τον τίτλο ευγενείας στην Ινδία και το Πακιστάν, ενώ το δέντρο του mango είναι το εθνικό δέντρο του Μπαγκλαντές.

Λατρεύω αυτό το φρούτο. Εσείς; Το λατρεύω για τα εκτυφλωτικά του χρώματα έξω και μέσα, το λατρεύω για το άρωμα και την ολόγλυκη γεύση του, το λατρεύω και για την βελούδινη αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Το λατρεύω στη μαγειρική, το λατρεύω και στη ζαχαροπλαστική.

Αν το βρείτε άγουρο, όπως συχνά συμβαίνει, θα το αφήσετε να ωριμάσει υπομονετικά εκτός ψυγείου, γιατί μόνον όταν είναι ώριμο είναι γλυκό, αρωματικό και βελούδινο. Πάρα πολλές φορές έχω θυμώσει σε διάφορα εστιατόρια – μοδάτα, τρομάρα τους! – που βάζουν mango σε σαλάτες, τις οποίες βεβαίως χρεώνουν πανάκριβα, μόνο που πρώτον ψάχνεις να το βρεις με τα κιάλια και δεύτερον είναι σκληρό σαν ξύλο, άγευστο και άοσμο. Αυτές οι πονηριές δεν περνάνε πια, να το ξέρετε, αγαπητοί εστιάτορες.

Το φαγητό που σας ετοίμασα σήμερα είναι από τα πιο νόστιμα που έχω φτιάξει. Κι αν νομίζετε πως είναι γλυκό, σας διαβεβαιώνω πως αυτό δεν ισχύει γιατί η γλύκα του φρούτου εξισορροπείται απόλυτα από τα μπαχαρικά και το μοσχολέμονο. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο φαγητό, κατάλληλο για οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, πόσο μάλλον που αυτές τις μέρες που κοντοζυγώνουν οι γιορτές, όλοι τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ MANGO

Για 2 άτομα. Διαλέγουμε ένα μεγάλο ώριμο mango και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κόβουμε σε κύβους μεγέθους μπουκιάς 300 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και τους αλατίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, 1 καυτερή πιπερίτσα chili (φρέσκια ή αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με ½ – 1 κ.γλ. μπούκοβο), 1 κ.γλ. κουρκουμά, 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη και 1 κ.σ. garam masala (δηλ. πούδρα κάρυ). Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μυρίσουν τα μπαχαρικά, προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι φρέσκο ginger, ψιλοτριμμένο επίσης, ή κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σαν σπιρτόξυλα. Σοτάρουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε τους κύβους του κοτόπουλου. Μόλις σοταριστούν καλά από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το πολτοποιημένο mango, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 15΄. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο νερό (λίγο και σταδιακά). Τέλος, προσθέτουμε 1 κονσέρβα γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια τελευταία βράση. Σερβίρουμε ζεστό με έξτρα lime, μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (δεν τον βλέπετε στην φωτογραφία γιατί απλούστατα τον ξέχασα) και συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή jasmine rice πασπαλισμένο με ξύσμα lime. Για ακόμη περισσότερο άρωμα στο ρύζι, μπορούμε να το βράσουμε σε νερό καρύδας.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα