1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ | Με έμπνευση από τη Λήμνο


της Αγάπης Μαργετίδη

Ένας χρόνος και κάτι έχει περάσει από το καταπληκτικό ταξίδι που είχα την τύχη να κάνω στον ευλογημένο τόπο της Λήμνου (πατήστε εδώ).   Ένα ταξίδι που δεν ξεχνιέται.  Ένα ταξίδι στην ομορφιά και στην ιστορία.  Σε κάθε γωνιά του νησιού που βρέθηκα αντάμωσα ωραίους ανθρώπους που με φίλεψαν τις πιο νόστιμες διηγήσεις σπαρμένες σαν το χρυσοκίτρινο στάρι που φτάνει μέχρι τις ακρογιαλιές. 

 
Με τους ανθρώπους αυτούς όχι μόνο δεν ξεχαστήκαμε, αλλά επικοινωνούμε συχνά πυκνά.  Κι αν το φετινό ταξίδι στη Λήμνο δεν ήταν εφικτό, ήρθε εκείνη στο σπίτι μου.  Τα εξαιρετικά προϊόντα που δοκίμασα εκεί μπήκαν σε ένα κουτί και μου χτύπησαν την πόρτα.  Περιττό να σας πω πως άπαντα καταναλώθηκαν με θαυμαστή ταχύτητα! 

Επειδή όμως στο σπίτι είμαστε δύο, ο άφκος, η μοναδική φάβα της Λήμνου, προϊόν της Salamousas Agrifood (δείτε εδώ τα σημεία πώλησης) μαγειρεύτηκε σε δύο δόσεις.  Η πρώτη ήταν η κλασική φάβα όπως την ξέρουμε, ενώ για τη δεύτερη αποφάσισα να την κάνω λίγο διαφορετικά και της έδωσα τον ρόλο που κανονικά έχουν τα ρεβίθια στο χούμους.  Σας πληροφορώ πως το χούμους με τον άφκο έγινε καταπληκτικό κι έκανε τέλεια παρέα στα αρνίσια, λίγο πικάντικα, ανατολίτικα κεφτεδάκια κι έτσι σήμερα έχω την χαρά να σας δώσω τη συνταγή. 


Φωτό : Μόνικα Κρητικού

ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΧΟΥΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΦΚΟ ΛΗΜΝΟΥ

Κεφτεδάκια (περίπου 20 μικρά – βλ. tips)

Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Μουλιάζουμε σε λίγο νερό 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού χωρίς κόρα. Καβουρδίζουμε ελαφρά 50 γρ. κουκουναρόσπορους και τους αφήνουμε να κρυώσουν.  Παίρνουμε από αυτούς μία μικρή χούφτα (τους υπόλοιπους θα τους χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα), τους βάζουμε στο multi και το γυρνάμε 2-3 γύρους με διακεκομμένες κινήσεις ούτως ώστε οι κουκουναρόσποροι να σπάσουν σε μικρά κομματάκια, χωρίς όμως να πολτοποιηθούν.  Τους αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα πλάσουμε τα κεφτεδάκια και στη θέση τους στο multi πολτοποιούμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι και 1 σκ. σκόρδου.  Αδειάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε 500 γρ. αρνίσιο κιμά, το μαλακωμένο ψωμί αφού το στύψουμε καλά, 1 αυγό, αλατοπίπερο, λεπτοτριμμένο ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, 1 κ.γλ. τριμμένο κύμινο, ½ κ.γλ. σκόνη ginger, ¼ κ.γλ. σκόνη chili ή μπούκοβο  και μία μεγάλη χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο.  Ζυμώνουμε το μίγμα για αρκετή ώρα μέχρι να ομογενοποιηθεί, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να σφίξει.  Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο.

Χούμους


Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Βράζουμε 250 γρ. φάβα με 1 ολόκληρο κρεμμύδι, τη στραγγίζουμε  και την πολτοποιούμε στο blender ή το multi με 1-2 φύλλα από το κρεμμύδι με το οποίο έβρασε (πετάμε το υπόλοιπο), 1 γεμάτη κ.σ. ταχίνι, 1 σκ. σκόρδου, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό από ½ λεμόνι και 1 κ.γλ. κύμινο. Την βάζουμε σε ένα μπολ και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και μπούκοβο.

Πικάντικο γιαούρτι

Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, κάποια καυτερή σάλτσα (π.χ. Tabasco ή Sriracha) ή καυτερή σκόνη (chili ή πιπέρι καγιέν) και γαρνίρουμε με καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους.

Σερβίρισμα

Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με το χούμους και το γιαούρτι, αραβικές πίτες, φέτες λεμονιού και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.  Συνοδεύουμε με δροσερό αριάνι ή κεφίρ ή ξινόγαλο.  

Tips

  • Λέγοντας μικρά κεφτεδάκια εννοώ  να γίνονται δύο μπουκιές, ούτε μικρότερα, ούτε μεγαλύτερα.  Αυτό είναι το προσωπικό μου γούστο και η ποσότητα των 500 γρ. κιμά δίνει περίπου 20 κεφτεδάκια αυτού του μεγέθους. Μαζί με τα συνοδευτικά χορταίνουν και με το παραπάνω 4 άτομα.
  • Τα αρνίσια κεφτεδάκια αρέσουν ακόμα και σε όσους δεν αγαπούν πολύ το αρνί.  Παρόλα αυτά, μπορείτε να αναμίξετε τον αρνίσιο κιμά με μοσχαρίσιο σε αναλογία 50:50 ή 25:75 αντίστοιχα, γνωρίζοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αρνίσιου κιμά, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα είναι το αποτέλεσμα.
  • Το τριμμένο κρεμμύδι στο multi είναι η καλύτερη μέθοδος για τους κεφτέδες, γιατί το υγρό του μας χρειάζεται για αφράτο αποτέλεσμα, αλλά και τέλεια ομοιογενές μίγμα χωρίς κομματάκια κρεμμυδιού και σκόρδου.
  • Αν σας βρίσκεται καλαμποκάλευρο, ανακατέψτε λίγο με το αλεύρι και αλευρώστε με αυτό το μίγμα τους κεφτέδες.  Θα γίνουν ακόμα πιο τραγανοί και λαχταριστοί.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα