1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ | Άσπρο γάλα ξέξασπρο


Θα το έχετε σίγουρα ακούσει κι εσείς, λένε πως το ψάρι δεν παντρεύεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως με το τυρί. Όπως φαίνεται, πρόκειται περί μύθου, έτσι τουλάχιστον διατείνονται οι ειδικοί. Σε ό, τι με αφορά, ο συνδυασμός ψαριού και τυριού δεν με ελκύει. Το ίδιο και με τα θαλασσινά. Μισώ τα σαγανάκια γαρίδας με φέτα. Ξέρω, ξέρω, εδώ θα πέσετε να με φάτε, αλλά έτσι είναι, γνώμη δεν αλλάζω. Σας θυμίζω τα περί ορέξεως, κλπ.

Μισώ και το γάλα, και μάλιστα παιδιόθεν. Σε αυτό, έχω την αίσθηση πως έχω αρκετούς συμμάχους. Μόνο η ιδέα να πιω αυτό το άσπρο πράγμα με ανατριχιάζει. Δείτε όμως το παράδοξο. Λατρεύω το γάλα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Με το γιαούρτι και όλα τα τυριά είμαστε πολύ φίλοι. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Τέλος πάντων, σήμερα σας έφτιαξα ένα φαγητό απίστευτα νόστιμο, σας ορκίζομαι. Είναι μπακαλιάρος και πράσα ποσαρισμένα σε αρωματικό γάλα. Και γιατί σε γάλα, θα μου πείτε. Γιατί όχι σε ζωμό; Το γάλα με τα αρωματικά φτιάχνει μια ελαφριά σάλτσα και το σύνολο είναι ένα πιάτο ντελικάτο και πανέμορφο. Πεισθήκατε; Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε. Α, και δεν μυρίζει γαλατίλα, το εγγυώμαι. Ούτε είναι βαρύ για το στομάχι, εκτός βέβαια κι αν κάποιος πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αυτή την περίπτωση, υποθέτω πως το ζωικό γάλα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποιο φυτικό, όπως γάλα καρύδας, γάλα από κάσιους, κλπ.

Μπακαλιάρος και πράσα ποσαρισμένα σε γάλα

Για 4 άτομα. Αυτό που θα πάρει περισσότερη ώρα είναι το βράσιμο των συνοδευτικών πατατών, γι’ αυτό και το κάνουμε πρώτα : βράζουμε 12 μικρές πατάτες με την φλούδα τους σε καλά αλατισμένο νερό ή στον ατμό, μέχρι να μαλακώσουν μέχρι μέσα. Τις κρατάμε ζεστές. Στο μεταξύ, πλένουμε και κόβουμε 4 μέτρια πράσα σε 3 ή 4 μπαστούνια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο γάλα και προσθέτουμε αλάτι, κόκκους πιπεριού, 2 φύλλα δάφνης, 1 σκ. σκόρδου ελαφρά κοπανισμένη και 1 μικρό ματσάκι φρέσκου θυμαριού. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και βάζουμε τα πράσα. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν μέχρι μέσα, χωρίς όμως να διαλυθούν (το πολύ 10΄, αναλόγως του πάχους τους). Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στη θέση τους τοποθετούμε 4 φιλέτα μπακαλιάρου (ή αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο λευκόσαρκο, σφιχτό ψάρι, όπως πεσκανδρίτσα, πέρκα, κ.α.). Ποσάρουμε τα φιλέτα για περίπου 5΄ (και πάλι αναλόγως του πάχους τους), προσέχοντας πολύ να μη διαλυθούν. Τα αφαιρούμε και αυτά από το σκεύος και περνάμε το αρωματισμένο γάλα από ψιλή σήτα. Σε κάθε βαθύ πιάτο βάζουμε στον πάτο λίγο γάλα εν είδει σάλτσας (2-3 κουταλιές), μοιράζουμε τις πατάτες και τις σπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι για να απορροφήσουν το αρωματισμένο γάλα, κατόπιν μοιράζουμε τα πράσα και από πάνω τοποθετούμε με προσοχή τα φιλέτα του ψαριού. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε αυτό το θεσπέσιο φαγητό με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ευτυχία!


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα