1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες μουστάρδα και μπαχάρι | Συνταγές


Πεντανόστιμο κοτόπουλο στη γάστρα με πατατούλες μπέιμπι, με μουστάρδα και μπαχάρι. Μια απλή και εύκολη συνταγή με απλά υλικά για ένα κλασικό, μαμαδίστικο, υγιεινό, χορταστικό και προπάντων αγαπημένο μικρών και μεγάλων φαγητό που για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.  Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1,6-1,8 κιλών
  • 1 λεμονιού το χυμό και το ξύσμα
  • 1 κ.γ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 6-7 κόκκοι μπαχάρι, φρεσκοτριμμένοι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο σας αρέσει)
  • 80-100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα “Maille Dijon originale”
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες μπέιμπι για φούρνο (τις μικροσκοπικές που έχουν λεπτή φλούδα), καλά πλυμένες
  • ξερή ρίγανη ή θυμάρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κοπανίζετε τα μπαχάρια στο γουδί ή τα τρίβετε με το μύλο μπαχαρικών μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Πλένετε καλά τις πατάτες με την φλούδα τους και αν είναι μικρές (στο μέγεθος καρυδιού), τις αφήνετε ως έχουν, ενώ αν είναι πιο μεγάλες, τις κόβετε στα δύο.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε με σύρμα το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο. Βάζετε το κοτόπουλο στη γάστρα, το περιχύνετε με το μισό από το μείγμα και το αλείφετε καλά με τα χέρια μέσα-έξω. Τοποθετείτε γύρω από το κοτόπουλο τις πατατούλες, τις περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύετε  να καλυφθούν από όλες τις μεριές.
  3. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες (παρά το ότι έχετε βάλει αλατοπίπερο στο μείγμα). Δεν βάζετε άλλα υγρά στο σκεύος, αρκούν τα υγρά του μείγματος και επίσης το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του υγρά. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
  4. Μετά τη 1 ώρα ξεσκεπάζετε τη γάστρα δυναμώνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνετε για άλλα περίπου 30 λ ή μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν το κοτόπουλο και οι πατάτες. Ελέγχετε αν έγινε το κοτόπουλο, κόβοντάς το λίγο στο σημείο όπου τα μπούτια ενώνονται με το σώμα και αν υπάρχει αίμα «ζωντανό», συνεχίζετε για λίγο το ψήσιμο.
  5. Επίσης πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και για να το διαπιστώσετε, τις τρυπάτε με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Όταν είναι έτοιμο κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και το σερβίρετε με τις πατάτες και τα υγρά από τη γάστρα σαν σάλτσα. Πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι και επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και καλή σας όρεξη!

Tip: Είναι προτιμότερο να αγοράζετε άκοπα τα μπαχαρικά, όπως το μπαχάρι της συνταγής, και να τα τρίβετε ή να τα κοπανίζετε μόνοι σας, γιατί έτσι το άρωμά τους είναι εντονότερο.

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες μουστάρδα και μπαχάρι

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα