1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Κορωνοϊός και ενδοοικογενειακή βία



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 15:26

Κατά τη διάρκεια της λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας  παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολιτείας του Seattle των ΗΠΑ όπου καταγράφηκε από την αστυνομία αύξηση των  περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά 21%. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι για κάποιες και κάποιους το «Μένουμε σπίτι», δεν ήταν μια ασφαλής πρακτική. 

Ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι είναι σε κάθε περίπτωση στρεσογόνος. Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι διατηρεί ήδη μια σχέση κακοποίησης κι εκμετάλλευσης σε οποιοδήποτε επίπεδο, συναισθηματικό, ψυχικό, σωματικό ή οικονομικό, το αυξημένο στρες είναι πολύ πιθανόν οδηγήσει σε πιο έντονες εκδηλώσεις κακοποίησης που μπορεί να θέσουν ακόμα και τη ζωή των ατόμων που τις υποφέρουν σε κίνδυνο. 

Σε δύσκολες περιόδους όπως αυτές με αυξημένη αβεβαιότητα κι εκτροπή από την κανονικότητα, βλέπουμε επιδείνωση όχι μόνο στην ενδοοικογενειακή βία αλλά γενικότερα στις εκδηλώσεις βίας όπως είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις. Παράλληλα αυξάνει η ευαλωτότητα των ήδη ευάλωτων ομάδων. 

Ιδιαίτερη αναφορά είναι χρήσιμο να γίνει αναφορικά με τη οικονομική κακοποίηση  στην οποία συχνά δε δίνεται η απαραίτητη προσοχή ενώ είναι πολύ σοβαρή και μπορεί πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα σε καταστάσεις στρες, να οδηγήσει σε άλλες μορφές κακοποίησης απειλητικές για τη ζωή. Πρόκειται για την περίπτωση όπου ένα άτομο εχει τον αποκλειστικό έλεγχο των οικονομικών της οικογένειας. Το άτομο που δέχεται την κακοποίηση είτε δεν του επιτρέπεται να εργαστεί είτε εάν εργάζεται του παίρνουν απευθείας την αμοιβή του. Μια κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας που έχει επιφέρει μείωση του εισοδήματος και της απασχόλησης μπορεί να ωθήσει το άτομο που ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο στα οικονομικά της οικογένειας σε βίαιες συμπεριφορές που ενδέχεται να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους.  

Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν για τα άτομα που δέχονται οποιοιδήποτε τύπου και βαθμού κακοποίησης μέσα στο σπίτι τους να αντιδράσουν. Καταρχάς χρειάζονται ένα σχέδιο για την ασφάλεια της δική τους και των παιδιών εάν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να βρουν ένα κινητό, ακόμα και ένα παλιό, και να το κρατήσουν καλά κρυμμένο. Τα παλιά κινητά έχουν τη δυνατότητα κλήσης έκτακτης ανάγκης αρκεί να είναι φορτισμένα. Παράλληλα καλό είναι να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με ένα άτομο εμπιστοσύνης που μπορεί να παρέχει υποστήριξη. Ένας γείτονας για παράδειγμα που γνωρίζει την κατάσταση καλό είναι να λάβει γνώση του σχεδίου καθώς και να αναπτυχθεί ένας κώδικας επικοινωνίας για τις έκτακτες καταστάσεις. Χρήσιμο επίσης μπορεί να αποδειχθεί ένα επιπλέον σετ κλειδιών για σπίτι ή αυτοκίνητο. Τέλος πολύ σημαντικό είναι το σχέδιο διαφυγής να περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας τσάντας με τα βασικά, όπως φάρμακα, πιστοποιητικά ταυτοποίησης, ρούχα και οδοντόβουρτσα, η οποία θα είναι κρυμμένη για να χρησιμοποιηθεί άμεσα  στην περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πολύ επικίνδυνα.  

Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το να γνωρίζει κανείς τι δεν πρέπει να κάνει προκειμένω να βοηθήσει ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας είναι το ίδιο σημαντικό με το να ξέρει ακριβώς τι να κάνει.  Αυτό που δεν πρέπει να κάνει είναι να λειτουργήσει εκβιαστικά με τελεσίγραφα του τύπου «αν δεν φύγεις τώρα εγώ δεν πρόκειται να σε βοήσω». Αυτό απομονώνει το άτομο ακόμα περισσότερο και βιώνεται σαν ένα επιπλέον βίαιο χτύπημα. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να ακούσει προσεκτικά, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει. Όχι μόνο μια φορά. Όσες χρειαστεί.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 15:26



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα