1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Κορονοϊός: Πώς να κάνετε στο σπίτι το τεστ για πιθανή απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19


Σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις κορονοϊού, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία) είναι από τα πιο πρώιμα σημάδια της νόσου COVID-19.

Τα άτομα που πλήττει ο κορονοϊός και ως αποτέλεσμα χάνουν την αίσθηση της όσφρησης εξακολουθούν να μπορούν να εισπνέουν ελεύθερα από την μύτη, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν πικρές ή γλυκές μυρωδιές.

Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ελέγξετε εάν έχετε απώλεια όσφρησης;

Η απάντηση είναι: Ναι, κάνοντας το «τεστ με το ζελεδάκι».

Κορονοϊός: Το τεστ στο σπίτι που δείχνει αν έχετε ανοσμία ή αγευσία λόγω COVID-19

Πριν καιρό, Steven Munger, διευθυντής του Κέντρου Οσμών και Γεύσης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είχε περιγράψει στο CNN ένα απλό τεστ που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι, για να ελέγξει αν έχει επηρεαστεί η όσφρηση και η γεύση του από την COVID-19.

Το περιέγραψε πρόχειρα ως “το τεστ με το ζελεδάκι” (jellybean test), επειδή χρησιμοποιεί ένα γλυκό ζελεδάκι με γεύση/άρωμα φρούτου, σαν εκείνα που τρώνε τα μικρά παιδιά, ή παίρνουμε καμιά φορά στο σινεμά.

κορονοϊός

…θυμάστε πώς ήταν που πηγαίναμε σινεμά;…

“Παίρνετε το ζελεδάκι στο ένα χέρι και με το άλλο χέρι κλείνετε σφιχτά την μύτη σας, ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. Βάζετε το ζελεδάκι στο στόμα σας και το μασάτε. Ας πούμε ότι είναι μια ένα ζελεδάκι με γεύση φρούτων: αν καταλάβετε το γλυκόξινο θα ξέρετε ότι έχετε λειτουργική γεύση», είπε ο Munger.

Και συνέχισε: «Τότε, ενώ συνεχίζετε να μασάτε, απελευθερώστε ξαφνικά την μύτη σας. Εάν η όσφρησή σας λειτουργεί, θα πάρετε ξαφνικά όλες τις μυρωδιές και θα πείτε ‘Αυτό είναι ζελεδάκι λεμόνι’, ‘Αυτό είναι ζελεδάκι κεράσι’ κλπ. Αν μπορείτε να πάτε από το γλυκόξινο στην πλήρη γεύση και να μπορείτε να διακρίνετε τι γεύση ζελεδάκι φάγατε, τότε η αίσθηση της όσφρησης είναι μάλλον σε πολύ καλή κατάσταση».

Η επιστημονική ονομασία αυτής της διαδικασίας είναι retro nasal olfaction. Δηλαδή το τεστ βασίζεται στις μυρωδιές ρέουν από το πίσω μέρος του στόματός σας μέσω του ρινικού φάρυγγα προς τη ρινική κοιλότητα.

Με ποιες άλλες τροφές γίνεται το τεστ

Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε ζελεδάκι; Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και άλλα τρόφιμα, δήλωσε ο ωτορινολαρυγγολόγος δρ. Erich Voigt, διευθυντής του τμήματος ωτορινολαρυγγολογίας ύπνου στο NYU Langone Health.

«Η καθαρή αίσθηση της όσφρησης θα ήταν αν μπορείτε να μυρίσετε μια συγκεκριμένη ουσία που δεν διεγείρει άλλα νεύρα. Έτσι, μερικά παραδείγματα αυτού θα ήταν αν μπορείτε να μυρίσετε αλεσμένο καφέ ή φρέσκο καφέ, ή αν μπορείτε να μυρίσετε κάποιον που ξεφλουδίζει ένα πορτοκάλι. Αυτή είναι η αίσθηση της μυρωδιάς».

Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί είναι εύκολο να πιστεύετε ότι χρησιμοποιείτε την αίσθηση της όσφρησης, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι άλλο.

«Έτσι, για παράδειγμα, τα διαλύματα αμμωνίας ή τα καθαριστικά, διεγείρουν το τρίδυμο νεύρο (trigeminal nerve), το οποίο είναι ερεθιστικό νεύρο. Έτσι, κάποιοι θα σκεφτούν, ‘Ω, μπορώ να μυρίσω τη χλωρίνη, μπορώ να μυρίσω την αμμωνία, άρα μπορώ να μυρίσω’. Αλλά όχι, αυτό δεν είναι σωστό. Δεν θα μυρίζετε πραγματικά, απλά θα χρησιμοποιείτε το τρίδυμο νεύρο«.

Πηγή: https://edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά 86% στην ήπια COVID-19

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Προσοχή αν το απολυμαντικό χεριών μυρίζει σαν βότκα ή τεκίλα

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα στην 1η εβδομάδα και ποια στη 2η δείχνουν ότι έχεις την μακρά COVID-19

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα